Soap Drielandentrein duurt voort

woensdag 15 mei 2019
timer 3 min

De kans dat de Drielandentrein vanaf 1 juni helemaal niet meer rijdt is aanzienlijk. De tijdelijke vergunning loopt dan af en de nieuwe aanvraag van treinleverancier Stadler blijkt niet compleet te zijn.

De soap met de Drielandentrein, door sommigen al omschreven als geenlandentrein, duurt daarmee voort.

Gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg schrijft in een brief aan de Provinciale Staten dat ‘er een aanzienlijk risico bestaat dat de vergunning niet voor 1 juni kan worden verleend aan Stadler’. De vergunningaanvrager heeft bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een aanvraag voor een nieuwe vergunning ingediend, maar deze is nog niet compleet. “De inhoudelijke beoordeling kan pas worden afgerond als alle noodzakelijke informatie is aangeleverd”, schrijft Mackus. “Het gevolg hiervan zou zijn dat de spoorvoertuigen tot aan het moment dat de vergunning wordt afgegeven niet meer kunnen worden ingezet op het Nederlandse en Duitse spoor”, aldus de gedeputeerde.

Nieuwe richtlijnen
Arriva, vervoerder op het traject, komt met de volgende verklaring over waarom niet meteen alle juiste informatie is aangeleverd: “Deze speciale FLIRT 3C treinen zijn in opdracht van Arriva gebouwd met als doel deze regionaal en grensoverschrijdend in te zetten. Ze zijn gebouwd volgens de richtlijnen van het toelatingskader 2012. Deze treinen hebben een voorlopige toelating tot ‪1 juni 2019. In 2016 is er, gedurende de bouw van de treinen, een nieuwe set richtlijnen van toepassing geworden. Voor de definitieve toegang worden de treinen langs de richtlijnen van 2016 gelegd. Het is op dit moment onzeker of we aan die voorwaarden uit 2016 geheel invulling kunnen geven vóór die datum van ‪1 juni 2019.”

Gedupeerde reizigers
Ook staatssecretaris Stientje van Velhoven heeft gereageerd op de kwestie. Zij zegt in een brief aan de kamer: “De Provincie geeft aan dat zij nauw contact onderhoudt met de vervoerder Arriva over het proces rondom de vergunningverlening en een eventueel alternatief vervoersaanbod. Alle betrokken partijen zijn daarbij in intensief overleg over de mogelijkheden om te voorkomen dat de reizigers op het traject Maastricht – Aken gedupeerd worden.” Arriva zegt dat als het niet mocht lukken met de aanvraag, er zeker een alternatief komt voor de reiziger tussen Maastricht en Aken.

Nodige problemen
Aanvankelijk zou de Drielandentrein op 9 december 2018 gaan rijden. Maar de trein werd eerst niet toegelaten op het Belgische spoor en vervolgens liep de toelatingsprocedure voor het Duitse spoor vertraging op, omdat de benodigde infrastructuur nog niet gereed was. Eind januari is de Drielandentrein gaan rijden op het traject Aken–Maastricht. Voor het laatste deel van het traject, van Maastricht naar Luik, is nog steeds geen toestemming verleend.

Gratis advies: STOP met dit achterlijke project. De Belgen hebben definitief NEE gezegd en we kunnen hier beter inzetten op andere prioriteiten dan een trein die z’n bestaansrecht dubieus maakt. Oftewel: afblazen en het geld wat over blijft in sociale veiligheid op en rond stations investeren. Die trein is weggegooid geld.

Haal maar wat Buffels maar uit Nijmegen en zet deze zolang in. Het duurt toch nog wel even voordat de Roemenen het geld bij elkaar geschraapt hebben om de stellen in hun land te krijgen..

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Soap Drielandentrein duurt voort

Meer artikelen met dit thema

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »

ProRail richt pijlen op luchtvaartsector

30 nov 2020 timer2 min
Maandagochtend reden er in totaal 40 treinen niet wegens een zieke treinverkeersleider. Het toont een groter…
Lees verder »

IenW en ProRail onderzoeken trillingshinder

19 nov 2020 timer2 min
Het ministerie van IenW gaat samen met ProRail onderzoek doen naar oplossingen voor trillingshinder langs het…
Lees verder »

Wie financieert de ZE-bussen en laadinfra?

15 okt 2020 timer6 min
In de drie concessies van de provincie Noord-Holland rijdt in 2021 gemiddeld 70 procent van de totale busvloot…
Lees verder »