Spoorwegstaking legt Brits treinverkeer grotendeels plat

dinsdag 21 juni 2022

Duizenden werknemers van 13 Britse spoorwegmaatschappijen en spoorwegbeheerder Network Rail hebben het werk neergelegd. Volgens de BBC rijdt er daardoor maar één op de vijf treinen, hoofdzakelijk op de hoofdlijnen van het spoorwegnet. Met de grootste spoorwegstaking in dertig jaar willen de vakbonden een signaal afgeven aan werkgevers en de regering-Johnson. Door een aparte staking valt ook het grootste gedeelte van de metro in Londen uit. Ook rijden er tussen Amsterdam en Londen minder Eurostar-treinen dan gebruikelijk.

De staking bij het Britse spoorwegverkeer draait vooral om loonsverhogingen. De grootste spoorwegvakbond RMT, die alle personeel vertegenwoordigt, eist een loonsverhoging van 7 procent. De werknemers eisen een loonsverhoging om prijsstijgingen door de inflatie de baas te kunnen zijn . Volgens de vakbond willen de werkgevers maar een verhoging van 2 procent toestaan en mogelijk nog 1 procent meer, maar dan moet er wel personeel verdwijnen en moeten de werkomstandigheden worden aangepast. 

Compromis

De Britse regering mag officieel niet tussenbeide komen in de onderhandelingen. De conservatieve premier Johnson reageerde als volgt: "Het is tijd voor een verstandig compromis in het belang van zowel het Britse volk als het treinpersoneel. Door deze staking jaag je de forenzen weg die de lonen betalen en bovendien raakt het bedrijven en gemeenschappen door het hele land."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.