Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

donderdag 1 september 2022

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het streekvervoer. Daar wordt vier dagen lang in diverse regio's het werk neergelegd. Op 16 september volgt een landelijke stakingsdag voor her regionale vervoer.

Dat maakte vakbond FNV bekend. De medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.” Hij stelt dat in 2021 zo’n 30 procent van de ritten is verdwenen door corona, personeelstekorten en reguliere afschalingen. 

De stakingen beginnen dinsdag 6 september in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Woensdag 7 september zijn Noord-Holland en Utrecht aan de beurt. Donderdag 8 september gaat het verder in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De laatste regionale staking is op vrijdag 9 september in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Op vrijdag 16 september wordt in het hele land gestaakt in het streekvervoer.

Kans op nieuwe NS-stakingen 

De klachten in het streekvervoer zijn vergelijkbaar met de klachten die ook landelijk spelen. Eind augustus organiseerden vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV vijf stakingsdagen in diverse regio’s voor NS-personeel. Ook NS kampt met een enorm personeelstekort: FNV-bestuurder Henri Janssen laat aan nu.nl weten dat daar momenteel 1400 vacatures open staan en de werkdruk voor bestaand personeel daardoor erg hoog is. 

De bonden eisen dat de lonen niet meer achterblijven bij de inflatie (ter verduidelijking: in augustus was de inflatie 13,6 procent). De bonden willen daarnaast een eenmalige bonus van 600 euro en 100 euro extra per maand voor het personeel.

Volgens NS betekenen de vakbondseisen een loonsverhoging van zo’n 20 procent en dat is niet realistisch. Daarom zijn NS en de vakbonden nog niet dichter tot elkaar gekomen. Janssen laat dan ook weten dat er momenteel nog geen nieuwe stakingen gepland staan, maar dat de kans op ‘meer acties’ er zeker is.

Update: inmiddels heeft de NS-directie een verbeterd cao-bod bij de bonden neergelegd, maar de acties zijn nog niet van de baan.

Vergeet uiteraard niet dat het personeel ook staakt vanwege de steeds maar hoger wordende werkdruk, mede door het enorme personeelstekort, waardoor meer en meer personeel (langdurig) uitvalt en de dienstregeling telkens uitgedund moet worden.

Als er één categorie NS-stakers is die totaal géén recht op loonsverhoging heeft, dan is dat wel het NS-conducteursbestand. Onbegrijpelijk dat deze beroepsgroep al jaren wegkomt met uitstekend betaald niksen. Als reiziger zie je ze zelden, ondanks hun taak service te verlenen, vervoerbewijzen controleren en op de goede gang van zaken onderweg toe te zien. Na het blaasmatig fluiten en centraal deuren sluiten, een loodzwaar karwei, ploffen ze uitgeteld neer in de eerste klas of een lege machinistencabine. Soms hebben ze nog de puf om na (ipv vóór) vertrek om te roepen waar de trein naar toe gaat. NS gedoogt dit, en, sterker nog, faciliteert dit. Want sinds kort hangen de treinen vol met stickers waarop staat wat reizigers moeten doen mocht er iets loos zijn. Namelijk een bericht naar NS appen of sms-sen. Dan roept NS de dienstdoende hc op aan de slag te gaan, zou je denken. Nee, in het beste geval krijgt de reiziger het advies naar een andere plek te verkassen. NS laat na wat een werkgever zou moeten doen met personeel dat de kantjes eraf loopt (hier: zit): namelijk maatregelen nemen, en in het uiterste geval ontslag wegens werkweigering. De meeste vervoerders in Nl doen het prima zonder conducteurs en met controleploegen, en daardoor met hogere treinfrequenties dan in de NS-tijd. Hoogste tijd voor NS de conducteursfunctie uit te faseren, en de lanterfantende conducteurs te confronteren met loon naar werken: salarisinhouding!

Verleden of eerverleden jaar was het in Duitsland ook bar en boos omtrent de stakingen op het spoor aldaar

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan om 11:42 uur

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »

Hoe wiskunde machinisten helpt om op tijd en zuinig te rijden

13 jan om 11:50 uur

Bij de planning van de rijtijden wordt over het algemeen de tweede wet van Newton gevolgd, die beschrijft…

Lees verder »

De klantvraag is gewijzigd – nu het ov-product nog

12 jan om 12:06 uur

Bleef tijdens de coronacrisis het ov-niveau nog grotendeels op peil (door extra subsidie vanuit IenW) terwijl…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nachttrein Groningen - Schiphol 20 januari van start

9 jan om 12:01 uur

Feestvierders uit bijvoorbeeld Zwolle, Assen of Almere die in Amsterdam of Groningen willen stappen en…

Lees verder »

Wat wil de niet-ov-reiziger?

5 jan om 14:11 uur

Nederland staat voor een aantal grootschalige en meerjarige opgaven die schreeuwen om een duurzamer…

Lees verder »

De impact van corona op treinreisgedrag

5 jan om 13:29 uur

In maart 2020, nadat de coronacrisis ook Nederland had bereikt, startten TU Delft en NS een groots…

Lees verder »
flash_onNieuws

Reizigersoverleg Brabant neemt afscheid van twee bestuurders

9 dec 2022

Na minstens 16 jaar actief te zijn geweest bij Reizigersoverleg Brabant, namen voorzitter Herman Bouma (75) en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec 2022

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »