Station Groningen ingrijpend op de schop

dinsdag 28 mei 2019
timer 3 min

Station Groningen krijgt onder meer een volwaardige zuidelijke entree, een groter busstation en meer fietsparkeerplek. Ook worden treinperrons verlengd en sporen doorgetrokken.

Dat staat in het voorlopige ontwerp, dat voorkeursaanbieder Strukton Civiel maandag presenteerde. “Ons prachtige Hoofdstation wordt straks nog mooier en functioneler”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf. “Zo kunnen de zuidelijke inwoners van stad Groningen straks zo onder het station door de binnenstad bereiken.”

De sporen en perrons op station Groningen worden doorgetrokken en verlengd.

Het gepresenteerde ontwerp wordt de komende maanden verder in detail uitgewerkt, waarna in oktober de definitieve gunning volgt. In 2020 moet de verbouwing daadwerkelijk starten.

Hogere kosten
De verbouwing van het station maakt onderdeel uit van het project Groningen Spoorzone, onderdeel van Spoorplan Noord-Nederland. Het stationscontract is één van de drie hoofdcontracten binnen het project, waarvoor aanvankelijk tussen 2016 en 2020 voor 275 miljoen zou worden verbouwd.

Trappen naar de perrons en naar de zuidelijke ingang van het station.

Om alle projectonderdelen te bekostigen, is nu echter 26 miljoen euro extra nodig. Omdat het project van groot belang is voor de bereikbaarheid van de regio en de verbinding naar de Randstad, zoeken de partijen de komende periode samen naar een oplossing voor de meerkosten.

Lees ook: Hoofdstation Groningen krijgt perronplein

Het ontwerp gaat uit van duurzame, robuuste en herbruikbare materialen, met veel plek voor bomen en groen. De monumentale kappen en het seinhuis blijven behouden en worden weer belangrijk.

Regionaal belang
De gedeputeerde van de provincie Groningen, Fleur Gräper-van Koolwijk, is blij dat er een nieuwe stap richting realisatie is gezet. “Dit project is van groot belang voor het doorontwikkelen van het ov-netwerk in Noord-Nederland, met Groningen als belangrijk knooppunt voor de trein en de bus. Verder zijn deze plannen heel goed voor de fietser en de voetganger. De bereikbaarheid in onze regio krijgt hiermee een flinke impuls."

Licht, lucht en ruimte
Het team van Strukton Civiel bestaat onder meer uit Koen van Velsen architecten, RoyalHaskoningDHV, Robert Jan Vos, TAK restauratie architecten en kunstenaar Gabriel Lester.

Joost van der Bijl, regiodirecteur NS: "We zijn blij dat er volop parkeerplekken voor fietsen gerealiseerd worden, passend binnen de mooie monumentale omgeving. Een grote stap voorwaarts voor de reizigers”.

De inschrijving scoorde naast prijs het beste op criteria als ontwerp, duurzaamheid, beperking van overlast en aansluiting op monumentale onderdelen van het station. Dat waren belangrijke criteria in de beoordeling van de aanbieding.

Van der Bijl is ook blij blij dat het ontwerp licht, lucht en ruimte biedt.

Wat helaas vaak NIET wordt vermeld over het monumentale station van Groningen is het feit dat het interieur van het hoofdgebouw gewoon een kopie van zichzelf is daar men na WO II het oorspronkelijke interieur gewoon heeft laten wegrotten! Daarbij is het station van binnen voor 60% gemoderniseerd en heeft men er een ijszaak, een Albert Heijn, een Burger King en een lelijke afgesloten kantoorruimte in gestopt die zwaar afbreuk doen aan het station!
Het station heeft jammer genoeg daar GEEN hoge torens staan bij het hoofdgebouw waardoor het een machtige uitstraling mist, het gebouw is ontzettend grauw geworden door de uitlaatgassen van het langsrijdende verkeer, veel glas-in-lood ramen zijn vervangen door gewone glazen ramen, het station staat helemaal ingesloten tussen grotere en oerlelijke moderne kantoorgebouwen en het spoorweggenet is daar voor meer dan 80 % enkelsporig en zal blijkbaar in de toekomst ook nooit worden geëlektrificeerd of hooguit gedeeltelijk verdubbeld! Over een toekomstige treinverbinding die vanuit Groningen rechtstreeks op Amsterdam aansluit, de Lelylijn, wordt helaas constant over gebakkeleid!
Soms zitten zelf de treinen van Arriva daar nauwelijks vol en zijn bepaalde boemellijnen hierdoor bijna onrendabel geworden zoals richting Delfzijl, Eemshaven en Nieuweschans.
Ik vermoed zelfs dat de modernisatie in de potentiële tunnel onder het station dit er helaas verre van mooier op zal maken, iets wat ook al in het station van Antwerpen gebeurde met de spoortunnel daarginder. Talloze monumentale stations in Nederland, waaronder ook Amsterdam, lijken soms van binnen net op saaie decorgebouwen of een winkelcentrum ofschoon ik dolgraag zou willen dat bepaalde steden zoals 's-Hertogenbosch en Nijmegen weer iets van die oude glorie terugkrijgen daar de "moderne" stations aldaar ontzettend lelijke en walgelijke misbaksels zijn, kapitalen kosten aan onderhoud, grotendeels leeg staan en niet meer zijn opgewassen tegen de stijgende treinreizigers!

Als het station van Groningen straks achter de rug is moet het station ook vernoemd worden van Groningen naar Groningen Hoofdstation/Hbf. op de bussen staat er al jaren een afkorting HS wat dus Hoofdstation betekend en geen Hollands Spoor. (Zoals dat in Den Haag wel het geval is!).
Het nieuwe busstation wordt net zoals thans in Zwolle , achter het station gebouwd, waar nu nog pauzerende treinstellen staan opgesteld. Deze treinstellen gaan binnenkort naar hun nieuwe verblijfsplaats bij de Vork-aansluiting (splitsing van de spoorlijnen naar Assen en Zuidbroek).

Word de huidige fietsenstalling voor het monumentale stationsgebouw, verbonden met het nieuwe onder perrons en sporen door?

De perronkappen krijgen mooie groene daken, maar de blauwe loopbrug verdwijnt wel.Deze wordt vervangen door een voetgangerstunnel met trappen en liften die onder de sporen doorloopt tot het nieuwe busstation.
Jammer dat er geen tram is gekomen die de uitstoot van uitlaatgassen had kunnen verminderen. Een gemiste kans, maar wie weet gebeurt dit in een verder toekomst wel!

Nou hebben ze zelfs opeens het plan opgevat om een nieuwe overkapping achter het station van Groningen te bouwen in de vorm van een witte wolk! De monumentale stations zullen zo alleen nog maar verder worden verpest en daarbij zullen ze het spoorwegennet in Groningen en Friesland toch nooit moderniseren omdat veel boemellijnen vreselijk onrendabel zijn geworden door het gebrek aan treinpassagiers!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov om 14:38 uur

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
flash_onNieuws

Kentekenherkenning bij 53 P+R-stations

8 jul om 12:58 uur

NS wil het in- en uitrijden bij parkeergarages makkelijker maken. Daarom heeft de NS in samenwerking met Q-Park…

Lees verder »

Hubgebruiker als uitgangspunt voor ontwerp

27 jun om 09:00 uur

Mobiliteitshubs lijken het nieuwste wapen in de strijd om mobiliteit duurzamer en aangenamer te maken. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoor de laatste inzichten op zero emissiegebied

2 nov 2021

Op de derde editie van de Zero Emissie Conferentie bespreken we, onder leiding van dagvoorzitter Marc Maartens…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep 2021

Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep 2021

Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…

Lees verder »
flash_onNieuws

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep 2021

“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…

Lees verder »
Lokale community verfraait station Deurne
flash_onNieuws

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul 2021 timer7 min

Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…

Lees verder »