Stijgende kilometerprijs 2023 baart ov-regio’s zorgen

dinsdag 18 oktober 2022

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte vorige week bekend de landelijk vastgestelde prijsstijging van 7,24 procent in 2023 door te rekenen in de ov-kilometertarieven. Ook het OV-bureau Groningen Drenthe heeft dat voornemen - tegen wil en dank. Vervoerregio Amsterdam besluit later deze maand, maar hoopt de reiziger tegemoet te kunnen komen.

De MRDH maakte onlangs bekend het landelijk vastgestelde kilometertarief te verhogen conform de landelijke tarievenindex (LTI) van 7,24 procent. De consumentenorganisaties hebben positief op deze tariefverhoging gereageerd, Daarmee stijgt het kilometertarief in de regio Haaglanden naar 18,7 eurocent, terwijl het kilometertarief in de regio’s Rotterdam en Voorne-Putten naar 16,6 eurocent gaat.

Vervoerders RET, HTM en EBS nemen deze prijsstijging door in hun kilometertarieven. HTM-woordvoerder Marijke Poppelier stelt dat de vervoerder weinig keuze heeft: “De inflatie is enorm, de energiekosten en personeelskosten stijgen ook, en de reizigersinkomsten zijn nog niet terug op het oude niveau. Het Metrocov begrijpt dan ook dat we onze tarieven wel moeten verhogen. We verlagen we de tarieven op kinderkaartjes, in de hoop daarmee toch meer reizigers te verwelkomen”

'Kiezen tussen twee kwaden'

Het OV-bureau Groningen Drenthe laat weten dat het voorstel om de meeste tarieven met 7,24 procent daar te verhogen, nog als voorstel bij de consumentenorganisaties ligt. Eind november moet het bestuur de tarieven definitief vastleggen.

“De landelijke index is gebaseerd op alle kostenstijgingen. Je kunt besluiten dat niet te volgen, maar dan raken de inkomsten verder achter op de toegenomen kosten en moet je bijvoorbeeld besluiten verder in te krimpen op de dienstregeling. Het is kiezen tussen twee kwaden, we voelen ons met de handen op de rug gebonden.” In de regio is onvoldoende financiële reserve om de prijsstijging zelf op te vangen. “We verwachten dat consumentenorganisaties dat begrijpen.”

Nek uitsteken

De Vervoerregio Amsterdam stelt de prijsstijging nog te moeten bespreken in de regioraad en dus ook nog moet voorleggen aan de consumentenorganisaties. De ov-autoriteit kan niet alle prijsverhogingen zelf laag houden, maar heeft wel het voornemen te kijken of de reiziger iets tegemoet gekomen kan worden. Daarover wil het ook met het Rijk in gesprek.

Iedereen wil btw-verlaging

Alle partijen geven aan dat de prijsverhogingen niet helpen om de reiziger terug te winnen. Het ov-aanbod verschraalt in 2023 en hogere tarieven jagen mensen het ov uit. Daarom willen zij het liefst dat het landelijke btw-tarief, nu 9 procent, naar 0 procent gaat. Reizigersvereniging Rover en branchevereniging OV-NL riepen eerder al het kabinet op aan deze oproep gehoor te geven.

“Wij vragen het kabinet om voor de burgers het reizen met het ov betaalbaar en aantrekkelijk te houden. Het verlagen van het Btw-tarief op de ov-kaartjes van 9 naar 0 procent is een eenvoudige maar effectieve maatregel die het ov-gebruik voor de reiziger binnen handbereik houdt.”
 

Dit is het begin van een neergaande spiraal, hogere tarieven, duurdere ritprijzen, minder reizigers die gebruik maken van het OV, gevolg nog minder inkomsten en toename automobiliteit voor wie het zich kan permitteren. En het milieu die is het kind van de rekening, omdat er geen milieuvriendelijk en betaalbaar OV meer bestaat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec om 12:12 uur

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »

Drie vervoerders en opdrachtgever innoveren samen

2 dec om 09:35 uur

Als vervoerders met dezelfde opgaven bezig zijn en tegen dezelfde problemen aanlopen, ligt het voor de hand een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regionaal ov in 2021 licht in de lift

14 nov om 16:58 uur

Terwijl in het tweede coronajaar, 2021, meer nachtbussen en spitslijnen verdwenen, steeg het reizigersvervoer…

Lees verder »

Hoe ervaren niet-ov-reizigers het ov?

11 okt om 09:17 uur

Onderzoek- en adviesbureau Moventem onderzocht de tevredenheid over het openbaar vervoer onder álle inwoners…

Lees verder »

Goed zicht op haltes: kies voor HIB 360

10 okt om 12:28 uur

Alle halte-informatie onder een knop? Voorzien van zo’n twintig scherpe 360-graden foto’s per halte? Met een…

Lees verder »

‘Regionale spreidingsafspraken effectiever dan landelijke’

7 okt om 12:23 uur

Landelijke spreidingsafspraken met onderwijsbonden werden halverwege 2020 met gejuich ontvangen in ov-land.…

Lees verder »

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Extra en langere IC's Zwolle - Amersfoort

23 sep om 10:39 uur

Als gevolg van de uitgevallen Hanzelijn is het enorm druk op het traject Zwolle-Amersfoort. Daarom zet NS vanaf…

Lees verder »