Tramnet Alicante stelt Zwolle–Kampen in de schaduw

woensdag 2 oktober 2013
timer 3 min

Ondanks de economische malaise in Spanje heeft de provincie Alicante deze maand een derde tramlijn in gebruik genomen. Daarmee beschikt de regio over het grootste tramnet van Spanje.

De opening van tramlijn 2 liep 2,5 jaar vertraging op. Het 9 kilometer lange tramtraject tussen de gemeenten Alicante en San Vicente del Raspeig was al in maart 2011 klaar. De vergelijking met Zwolle–Kampen dringt zich op, hoewel Overijssel nog steeds geen keuze heeft gemaakt tussen tram en trein.

De provinciale overheid van Alicante besteedde de exploitatie in 2010 aan in de verwachting goedkoper uit te komen. Het bod van het plaatselijke busbedrijf Vectalia paste niet binnen het budget en een tweede aanbesteding op basis van een concurrentiegerichte dialoog mislukte. Daarom accepteerde Alicante de aanbieding van het semioverheidsbedrijf FGV uit 2009 alsnog.

De aanleg van de trambaan heeft 100 miljoen euro gekost. Bombardier leverde 14 trams van het type Flexity Outlook met een 100 procent lage vloer voor 50 miljoen euro. Tramlijn 2 zal naar verwachting de drukste worden van het tramnet van Alicante. De tram verbindt het stadscentrum met het ziekenhuis en de universiteit.

Per maand zullen naar verwachting 250.000 reizigers de tram nemen. Dat is aanzienlijk meer dan de 175.000 reizigers die nu maandelijks met de drukke kusttram reizen. De rijtijd tussen beide eindpunten is minder dan 30 minuten. De tram rijdt elke 15 minuten langs 14 haltes . In de spits elke 8 minuten, in de vroege ochtend en late avond elk half uur. Een kaartje kost 1,45 euro, een tienrittenkaart 8,25 euro. Verwacht wordt dat de tramlijn door de opbrengsten uit kaartverkoop en reclame volledig kostendekkend zal zijn.

Met de derde tramlijn heeft Alicante een 33 kilometer lang tramnet, het langste van Spanje. Daarmee laat Alicante steden als Barcelona, Madrid en Valencia achter zich. Naast drie stadstramlijnen rijdt tussen Alicante en Benidorm een tramtrein, en tussen Benidorm en Dénia een dieseltrein. De gezamenlijke lengte van het railnet van Alicante is 111 kilometer.

Sinds de opening van de eerste tramlijn in 2003 stijgt het aantal reizigers jaarlijks. Alicante is daarmee heel wat succesvoller dan de steden Jaén en Vélez-Málaga, waar de trams als gevolg van politiek-bestuurlijke en financiële problemen uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Een vergelijking met de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen ligt voor de hand. Ook bij deze lijn mislukten twee aanbestedingen. Overijssel liet daarna de haalbaarheid van vertramming en van diverse bus- en treinvarianten enkele malen onderzoeken. Sinds het mislukken van de eerste aanbesteding eind 2010 zijn bijna drie jaar verstreken zonder dat een beslissing is genomen over de exploitatie van de spoorlijn. De autoriteiten van Alicante traden met meer daadkracht op. Tramlijn 2 is nu operationeel, zij het met een vertraging van 2,5 jaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »