TUI stimuleert internationale trein waar mogelijk

donderdag 17 maart 2022

Reisorganisatie TUI wil vakantiegangers stimuleren internationaal met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig. Naar Parijs biedt het helemaal geen vliegreizen meer aan en TUI ziet de belangstelling voor treinreizen op afstanden tot 700 km toenemen.

Dat zegt directeur Arjan Kers van TUI Nederland in gesprek met OV-Magazine. TUI werkt al tijden actief samen met NS International en sinds kort ook met nachttreinaanbieder GreenCityTrip.

Aantallen treinreiziger nog wel zeer klein

Wel is het vliegtuig nog altijd het belangrijkste en meest efficiënte vervoersmiddel voor vakantiegangers, gaat Kers verder. “De aantallen treinreizigers zijn nog zeer klein in verhouding tot het aantal vliegpassagiers. Dat is logisch gezien de afstanden en favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders zoals de Canarische eilanden, Griekenland, Turkije en de ABC-eilanden. Maar binnen afstanden van zo’n 700 kilometer is steeds meer belangstelling voor de trein.”

In 2019 koos de reisorganisatie ervoor om het vliegtuig te schrappen uit pakketreizen naar Parijs: met de Thalys vormt de hogesnelheidslijn een prima reisalternatief. Los daarvan besloot de Franse regering in april 2021 om een vliegverbod in te stellen op binnenlandse vluchten naar bestemmingen die ook te bereiken zijn via een treinreis van maximaal 2.5 uur.

Voor andere reizen waar TUI de trein als alternatief voor het vliegtuig aanbiedt, werkt het samen met NS International. Recent ging de reisorganisatie ook samenwerken met GreenCityTrip, dat sinds oktober 2021 vijf nachttreinlijnen exploiteert. Voor pakketreizen naar andere buitenlandse steden schrapte TUI het vliegtuig nog niet. Dat kwam mede vanwege de coronacrisis, waardoor mensen minder gingen reizen.

Verschuiving in reisgedrag

Kers zegt nog niet te weten of de samenwerkingen ook tot meer boekingen gaat leiden, maar acht een verschuiving in reisgedrag van reizigers wel goed mogelijk. “Maar daarvoor moet de trein wel een enigszins gelijkwaardig alternatief voor het vliegtuig zijn. Naast duurzaamheid vinden onze reizigers reistijd, prijs en gemak ook erg belangrijk.” 

Op trajecten naar Londen en Berlijn liggen grote kansen, ziet Kers, maar vormt de trein nog niet een goed genoeg alternatief. “De Eurostar naar Londen heeft veel concurrentie te duchten van goedkope vluchten, terwijl de reistijd van de intercity naar Berlijn te groot is.” De TUI-baas denkt dat moet worden geïnvesteerd in meer treincapaciteit.

Binnen de ov-sector is een snellere reistijd naar Berlijn al jaren een gespreksonderwerp: dit is nu nog 6 uur en 23 minuten. Door stations over te slaan en de infrastructuur hsl-proof te maken, moet de reistijd een half uur verkort kunnen worden

Leren van luchtvaart

Ook ziet hij dat de luchtvaartsector veel ervaring heeft opgedaan, waar de railsector nog van kan leren. “Reizigers willen geen of weinig overstappen, reizen met één ticket en één helder aanspreekpunt indien er onderweg iets mis zou lopen. De trein kan hier nog in verbeteren. En anders dan in de luchtvaart is er op het vlak van de digitale koppeling van verkoopsystemen nog geen duidelijke standaardisatie.”

TUI volgt de ontwikkelingen van de internationale trein nauwgezet en wil, indien de trein een aantrekkelijk alternatief voor het vliegtuig vormt, deze reisoptie nog meer in pakketreizen aanbieden. “Dat neemt niet weg dat wij ook blijven investeren in duurzaamheid van de luchtvaart. Beide zijn nodig om ook de volgende generatie te kunnen laten genieten van al het moois op deze wereld”, besluit Kers.

In de komende editie van OV-Magazine met het thema ‘Internationaal’ komt Arjan Kers ook aan het woord. In dit artikel over vliegen versus treinen spreken we ook met Wijnand Veeneman (TU Delft), Paul Peeters (BUAS) en Meiltje de Groot (Groningen Airport Eelde). Wilt u het magazine thuis ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Minder Arriva-treinen door machinisttekort

10 jun om 15:42 uur

Per zaterdag 11 juni voelt Arriva zich gedwongen om de treinfrequentie op de trajecten Leeuwarden - Groningen,…

Lees verder »
Den Haag CS
flash_onNieuws

Stationschefs kunnen zelfsturend alternatief zijn bij computerstoringen   

16 mei om 16:22 uur

Bij massale treinuitval als gevolg van computerstoringen tijdelijk overstappen op spoorboekloos rijden tussen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oekraïners reizen toch niet gratis met ov

22 apr om 12:54 uur

Begin maart meldden de Nederlandse ov-bedrijven dat Oekraïense vluchtelingen gratis met het ov mogen reizen in…

Lees verder »

Wanneer keren reizigers terug in de trein?

4 apr om 09:25 uur

Voorspellen hoe het ov-gebruik er uitziet ná de coronapandemie is geen sinecure. Direct na de start van de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fietsersbond en 9292 gaan samenwerken

22 mrt om 15:38 uur

Het openbaar vervoer en de fiets zijn een gouden combinatie. Iedere dag gebruiken honderdduizenden Nederlandse…

Lees verder »

FlixBus bijna ‘back on track’ in Nederland

21 mrt om 09:24 uur

FlixBus heeft twee zware coronajaren overleefd en staat in de startblokken om vanaf april de busdiensten weer…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groningen wil autorijders het ov in

15 feb om 13:30 uur

Het Julianaplein aan de Ringweg Zuid gaat op de schop en dat zorgt tot 9 mei voor grote verkeershinder onder…

Lees verder »
flash_onNieuws

100 reizigers testen in- en uitchecken met gps

4 feb om 13:44 uur

Het programma OVpay gaat een nieuwe fase in: vanaf 14 februari start een proef waarbij honderd…

Lees verder »