In september overleg over snelle IC Berlijn

maandag 14 mei 2018
timer 2 min

NS-topman Roger van Boxtel overlegt in september met Deutsche Bahn en de regering van Berlijn of er een snellere treinverbinding kan komen tussen Amsterdam en de Duitse hoofdstad. "Wat mij betreft beginnen we van onderop met één trein per dag en bouwen we dat uit", aldus Van Boxtel.

De NS-directeur deed de aankondiging vanmiddag tijdens de startbijeenkomst van Low Car Diet. "In september wil ik tijdens InnoTrans met mijn Duitse collega's en de Berlijnse regering afspraken maken om met een snellere trein tussen Amsterdam en Berlijn te beginnen. Laten we gewoon eens bij één trein per dag beginnen. En daarna misschien nog een. Van onderop, net zo lang totdat we er zijn."

Wat Van Boxtel betreft heeft die trein slechts twee tussenstops in Nederland, bijvoorbeeld in Amersfoort en in Hengelo. "Ik sprak laatst de burgemeester van Enschede. Die hoeft helemaal geen stop in de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn", aldus de NS-topman. Dat is overigens nu ook niet het geval, aangezien Enschede niet op de route ligt. Ook in Duitsland zou de trein slechts een of twee keer moeten stoppen.

Van Boxtel wil in september in Berlijn graag zoveel mogelijk partijen om tafel om te kijken of hij de zaak vlot kan trekken. Hij gaf aan erg blij te zijn met de druk van buitenaf, zoals de petitie die gestart is door Pelle Berting. Die is inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend en roept op tot een verbinding die kan concurreren met het vliegverkeer. "Ik heb intern ook wel wat moeten overwinnen om de petitie te omarmen, maar wat mij betreft komt hij als geroepen", aldus Van Boxtel.

Berting is voorzichtig positief over de aankondiging van Van Boxtel. "Na het tegenvallende nieuws van twee weken geleden, waarbij duidelijk werd dat er voorlopig geen investeringen voor infrastucturele verbeteringen zijn, is dit een stap in de goede richting", aldus Berting.

Lees ook: Nieuwe locs, maar nog steeds met wissel, voor IC Berlijn

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kon nog niet aangeven of de Nederlandse overheid zich aansluit bij het initiatief van Van Boxtel. Ook kon ze nog niet zeggen of ze zich hard zal maken dat de Duitse bondsregering bij het overleg aanwezig zal zijn.

Nee, De Nederlandse regering investeert liever in Asfalt en Schiphol, maar o jé als ze voor een treinverbinding eens hun nek uit moeten steken (En daarmee de wens van de omwonenden van de luchthavens tegemoed komen om het vliegverkeer op kortere afstanden terug te dringen ten faveure van de trein).

"Ik sprak laatst de burgemeester van Enschede. Die hoeft helemaal geen stop in de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn”, aldus de NS-topman. Dat is overigens nu ook niet het geval, aangezien Enschede niet op de route ligt. "

Wat is dit nou weer voor onzin gedeelte? Heeft de NS-topman ook overleg gehad met de burgemeester van Roosendaal en vervolgens tot de conclusie gekomen dat die geen stop ambieert omdat de verbinding Amsterdam - Berlijn niet op de route ligt? ?

De burgemeester van Enschede is net als Roger van Boxtel een D66er, vandaar dat die elkaar onderling hebben gesproken, vermoedelijk is dat de enige persoon die van Boxtel in die regio nog kent.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »