Veolia naar de rechter om concessie Limburg

maandag 12 oktober 2015
timer 1 min

Veolia stapt naar de rechter tegen het besluit van de provincies Limburg en Gelderland om de concessie Limburg aan Arriva te gunnen. Volgens de vervoerder rammelt de argumentatie van die beslissing.

Gedeputeerde Staten van Limburg en Gelderland besloten vorige week bij hun aanvankelijke besluit te blijven om de concessie aan Arriva te gunnen, nadat de adviescommissie bezwaar van de provincie Limburg had geoordeeld dat dat geen probleem was. Arriva won als nummer twee de concessie toen bleek dat de aanvankelijke winnaar Abellio vuil spel had gespeeld.

Volgens de provincie waren de bezwaren van Veolia ongegrond, omdat het bedrijf in eerste instantie al een te hoog bod had neergelegd. Arriva wist, ondanks de tegenwerkingen van NS, wel een geldig bod in te dienen, dus daarom zou de aanbesteding niet over hoeven.

Veolia bestrijdt die lezing en vindt het niet relevant dat Arriva deels dezelfde problemen heeft ondervonden en daar per saldo beter mee om is gegaan. Alle meedingende partijen hadden helemaal geen hinder mogen ondervinden, stelt het bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven zal zich nu over de zaak buigen.

Bah bah, wat een slechte verliezer is Veolia. Is het nu een vervoerder of toch een werk verschaffer voor juridisch specialisten? Laat ze hun financiële middelen inzetten voor een fatsoenlijke afwikkeling van de huidige ov concesessie door bijvoorbeeld onderhoud aan de volvo stadsbussen van Maastricht. Daar staat de dieselroetafzetting binnen op de plafondplaten. Veolia....wat een schertsvertoning!

Veolia zorgt hiermee alleen maar voor uitstel. Al die tijd kan de provincie geen contract afsluiten en kan Arriva niet naar de bank om geld te investeren voor bussen en treinen. Zodat Veolia nog een jaar of langer door kan rijden met oude bussen en treinen. Geen onderhoud, geen afschrijving dus lekker goedkoop maar wel cashen bij de provincie en bij ons als reizigers. Ik hoor dat er nu al oude bussen van Connexxion worden gebruikt om hier te rijden

Inderdaad, en deze oudere bussen die worden ingezet om de meest afgeragde vdl's te vervangen zijn vaak niet voorzien van passagiersairconditioning. Net als de ex-Veolia brabant vdl's uit de 5300 serie.
Dit is in strijd met de concessie zoals Veolia deze destijds is aangegaan met de provincie Limburg. Hierin staat beschreven dat alle bussen moeten zijn voorzien van airco voor het gehele voertuig en niet enkel de chauffeur.
Laat de provincie hier een punt van maken, om op deze manier Veolia buiten spel te zetten.

De overheid moet nu echt eens aan de slag om aanbestedingen eerlijker en professioneler te laten verlopen. Al die juridische gevechten bij het tandenloze CBB leveren de reizigers niets op en helpen niet tegen al die vriendjespolitiek bij de OV aanbestedingen. EBS is verstandig en stopt de geld- en tijd rovende procedure in Haarlem-IJmond waar de provincie en de zittende vervoerder zoals het lijkt de boel flink hebben opgelicht ten nadele van o.a. EBS.
In Limburg kwam het gelukkig uit, maar in Noord-Holland lijken Connexxion en de Provincie er schaamteloos mee weg te komen en bewijzen dat fraude soms ook wel loont, sorry EBS!

Sorry, hier moet ik even op reageren. Ik begrijp van u dat indien je een bezwaar intrekt je de "winnende" partij lijkt te zijn. Even in de stukken gedoken, was EBS niet de partij die verkeerd had ingeschreven op de concessie Waterland en dat de vervoerregio samen met het vervoerbedrijf de dienstregeling heeft aangepast om de financien bij het vervoerbedrijf weer iets gezonder te krijgen? Graag reacties (feitelijk) inhoudelijk houden of komt de onderbouwing nog?.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »