Veolia naar de rechter om concessie Limburg

maandag 12 oktober 2015
timer 1 min

Veolia stapt naar de rechter tegen het besluit van de provincies Limburg en Gelderland om de concessie Limburg aan Arriva te gunnen. Volgens de vervoerder rammelt de argumentatie van die beslissing.

Gedeputeerde Staten van Limburg en Gelderland besloten vorige week bij hun aanvankelijke besluit te blijven om de concessie aan Arriva te gunnen, nadat de adviescommissie bezwaar van de provincie Limburg had geoordeeld dat dat geen probleem was. Arriva won als nummer twee de concessie toen bleek dat de aanvankelijke winnaar Abellio vuil spel had gespeeld.

Volgens de provincie waren de bezwaren van Veolia ongegrond, omdat het bedrijf in eerste instantie al een te hoog bod had neergelegd. Arriva wist, ondanks de tegenwerkingen van NS, wel een geldig bod in te dienen, dus daarom zou de aanbesteding niet over hoeven.

Veolia bestrijdt die lezing en vindt het niet relevant dat Arriva deels dezelfde problemen heeft ondervonden en daar per saldo beter mee om is gegaan. Alle meedingende partijen hadden helemaal geen hinder mogen ondervinden, stelt het bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven zal zich nu over de zaak buigen.

Bah bah, wat een slechte verliezer is Veolia. Is het nu een vervoerder of toch een werk verschaffer voor juridisch specialisten? Laat ze hun financiële middelen inzetten voor een fatsoenlijke afwikkeling van de huidige ov concesessie door bijvoorbeeld onderhoud aan de volvo stadsbussen van Maastricht. Daar staat de dieselroetafzetting binnen op de plafondplaten. Veolia....wat een schertsvertoning!

Veolia zorgt hiermee alleen maar voor uitstel. Al die tijd kan de provincie geen contract afsluiten en kan Arriva niet naar de bank om geld te investeren voor bussen en treinen. Zodat Veolia nog een jaar of langer door kan rijden met oude bussen en treinen. Geen onderhoud, geen afschrijving dus lekker goedkoop maar wel cashen bij de provincie en bij ons als reizigers. Ik hoor dat er nu al oude bussen van Connexxion worden gebruikt om hier te rijden

Inderdaad, en deze oudere bussen die worden ingezet om de meest afgeragde vdl's te vervangen zijn vaak niet voorzien van passagiersairconditioning. Net als de ex-Veolia brabant vdl's uit de 5300 serie.
Dit is in strijd met de concessie zoals Veolia deze destijds is aangegaan met de provincie Limburg. Hierin staat beschreven dat alle bussen moeten zijn voorzien van airco voor het gehele voertuig en niet enkel de chauffeur.
Laat de provincie hier een punt van maken, om op deze manier Veolia buiten spel te zetten.

De overheid moet nu echt eens aan de slag om aanbestedingen eerlijker en professioneler te laten verlopen. Al die juridische gevechten bij het tandenloze CBB leveren de reizigers niets op en helpen niet tegen al die vriendjespolitiek bij de OV aanbestedingen. EBS is verstandig en stopt de geld- en tijd rovende procedure in Haarlem-IJmond waar de provincie en de zittende vervoerder zoals het lijkt de boel flink hebben opgelicht ten nadele van o.a. EBS.
In Limburg kwam het gelukkig uit, maar in Noord-Holland lijken Connexxion en de Provincie er schaamteloos mee weg te komen en bewijzen dat fraude soms ook wel loont, sorry EBS!

Sorry, hier moet ik even op reageren. Ik begrijp van u dat indien je een bezwaar intrekt je de "winnende" partij lijkt te zijn. Even in de stukken gedoken, was EBS niet de partij die verkeerd had ingeschreven op de concessie Waterland en dat de vervoerregio samen met het vervoerbedrijf de dienstregeling heeft aangepast om de financien bij het vervoerbedrijf weer iets gezonder te krijgen? Graag reacties (feitelijk) inhoudelijk houden of komt de onderbouwing nog?.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »