Verdwijnt beheer fietsenstallingen uit HRN-concessie?

vrijdag 28 oktober 2022

Diverse consumentenorganisaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben de Tweede Kamer brief gestuurd, met de oproep om het beheer van fietsenstallingen bij stations in de Hoofdrailnetconcessie te houden. 

Het beheer en de exploitatie van stationsfietsenstallingen is niet opgenomen in het Programma van Eisen van de nieuwe spoorconcessie. Uit de brief: "Tot onze teleurstelling hebben wij moeten constateren dat fietsparkeren bij het station nog nergens geborgd is. Staatssecretaris Heijnen blijft bij het standpunt dat deze voorzieningen niet thuishoren in de nieuwe concessie. Zij vindt dat afspraken over de stallingen een plaats moeten krijgen in de stationsagenda."

"Op zichzelf snappen wij de redenering van het ministerie. De stationsagenda is inhoudelijk geen onlogische plek voor het maken van afspraken. Wij zien echter dat deze route in de komende periode weinig kansrijk is om tot een noodzakelijke doorbraak te komen en deze juridisch te borgen."

Oproep

In de brief roepen de organisaties op om de exploitatie van de stationsfietsenstallingen alsnog op te nemen in het programma van eisen van de nieuwe spoorconcessie. De schrijvers waren betrokken bij de uitvoering van het Bestuursakkoord Fietsparkeren 2016. In de afgelopen jaren zijn nieuwe en moderne stallingen gerealiseerd en is fietsparkeren in de meeste stationsstallingen de eerste 24 uur gratis. 

Fietsersbond-directeur Esther van Garderen laat desgevraagd weten: "Trein+fiets is een geweldige combi. Het kan toch niet waar zijn, dat we al die mooie nieuwe stallingen hebben gebouwd en we straks maar moeten zien of en hoe ze beheerd worden en of ze 24 uur gratis blijven?"

Lees ook: Folkert Piersma: ‘Goede stallingen verhogen ov-gebruik’

Ongewenste effecten voorkomen

De organisaties vrezen voor het groter worden van de huidige impasse rondom het verdelen van de exploitatielasten van de stallingen. De brief roept dan ook op om ongewenste effecten voor de reiziger te voorkomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.