Verkeerleiders ProRail gaan vaker uitvallen
De komende maanden gaan er naar verwachting vaker treinen uitvallen, vanwege een verziekte werksfeer bij ProRail. In Utrecht zou de helft van het personeelsbestand momenteel niet inzetbaar zijn, wegens ziekte of uit onvrede.
Volgens het Algemeen Dagblad is de onvrede onder de medewerkers groot, vanwege de hoge werkdruk. In Utrecht zijn de problemen het meest nijpend: daar zouden momenteel vijftig van de honderd medewerkers niet inzetbaar zijn door ziekte of uit onvrede. De rest heeft geen pauze meer in het rooster. De medewerkers voelen zich niet gehoord door de directie van ProRail.
Vanwege de vervelende werksfeer en de hoge werkdruk, zitten treinverkeersleiders uit de rest van het land bovendien niet te wachten om bij te springen. Met de al krappe bezetting, kan dat de komende maanden zomaar tot meer treinuitval leiden.
Structureel tekort
Onlangs maakte ProRail bekend te kampen met een structureel tekort aan treinverkeersleiders, omdat onder meer veel medewerkers met pensioen gingen en er geen nieuwe aanwas klaarstond. De spoorbeheerder heeft nu zo’n zestig vacatures voor treinverkeersleiders in heel Nederland openstaan: dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal treinverkeersleiders.
Staatssecretaris Van Weyenburg (IenW) informeerde de Tweede Kamer dat de bezetting vanaf 2023 weer in orde zou moeten zijn. In de tussentijd wordt onder meer oud-personeel, waaronder veel pensionado's, gevraagd bij te springen.
Momenteel worden veel mensen opgeleid voor de baan. Het wervingsbudget werd opgehoogd en de opleiding tot verkeersleider tegen het licht gehouden, om het slagingspercentage te kunnen verhogen.
Marktdenken
Vakbondsman Michiel Boer van FNV Spoor laat aan het AD weten dat ProRail de problemen grotendeels aan zichzelf te wijten heeft. Rond 2013 is door marktdenken het aantal verkeersleiders flink ingekrompen, met een te dunne bezetting en toenemende werkdruk als gevolg.

Het verkeersleidingssentrum van ProRail in Utrecht
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Column: Sociale veiligheid blijft van belang
26 mei om 13:09 uurMaart 1989 worden op metrostation Zuidplein drie vrouwen door een verwarde man doodgestoken. Maar dat was niet…
Reactie toevoegen