Wat staat ons te wachten in 2018?

vrijdag 29 december 2017
timer 3 min

Wat kan de vakwereld volgend jaar voor verrassingen verwachten van het openbaar vervoer? Trends zijn onder meer Mobility as a Service (MaaS), nieuwe merknamen en vraaggestuurde voertuigen. Hier alvast ons jaaroverzicht 2018 – met knipoog.

Januari
De grootste verbetering van 2018 is elke tien minuten een trein (ETMET) op de A2-corridor Amsterdam–Eindhoven. De regio Rotterdam zet nog hoger in met elke twee minuten een metro (ETMEM). En vakblad OV-Magazine blijft volgend jaar gewoon vier keer verschijnen: elk drie maanden een tijdschrift (EDMET).

Februari
Een verkeersmodel wijst uit dat SpitsMeiden helpen tegen drukte in de trein. Deze jongedames langs het perron op station ’s-Hertogenbosch wijzen wachtende passagiers in de ochtendspits op lege stoelen in de elke-tien-minuten-een trein-treinen.

Maart
Qbuzz verandert zijn naam in Ibuzz. Volgens de nieuwe Italiaanse eigenaren past die nieuwe naam beter bij het mediterrane karakter en de lagere kwaliteit van het bedrijf. Connexxion wil niet achterblijven en wijzigt zijn naam in Concession. Volgens het persbericht faciliteert die nieuwe ‘corporate identity’ de ‘disruptieve transitie naar self driving and zero emission smart mobility management as a service provider.’

April
In navolging van AML Flex, Breng flex en Helmond flex gaat ook het Duitse Flixbus vraaggestuurd opereren: Flix Flex. Zo hangen in deze luxe Flexbussen metalen lamellen voor de ramen die de reiziger naar behoeven open of dicht kan doen.

Mei
ProRail gaat hard optreden tegen zogenaamde perronlopers. Dat zijn mensen die op het perron lopen terwijl er een goederentrein of Intercity in volle vaart voorbij dendert. “Lopen op het perron is levensgevaarlijk”, oordeelt een woordvoerder van de spoorbeheerder. “Perronlopers laten machinisten schrikken en zorgen voor veel vertraging. Wij gaan aangifte doen tegen iedere reiziger die zomaar onbevoegd op het perron loopt.”

Juni
Vanwege het strikte onderscheid tussen Sprinter en Intercity verduidelijkt NS de aanduiding van de Intercity Utrecht–Leiden, die ook stopt in Woerden, Bodegraven, Alphen aan den Rijn en Leiden Lammenschans. Eerst is sprake van de Intercity Indirect. Later valt de keus toch op Sprintercity. Die stopt overal en nergens.

Juli
Omdat Noord-Brabant als eerste provincie helemaal overschakelt op zero-emissie, wijzigt de Brabantse gedeputeerde voor mobiliteit Christophe van der MaaS de merknaam Brabo (‘Brabant beroert ons’) in Zebra (Zero-emissie Brabant). In plaats van het rood-witgeblokt Brabants boerenbont, worden de bussen overgespoten in vloeiende zwarte en witte strepen.

Augustus
Minister Van Nieuwenhoven en staatssecretaris Van Veldhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vinden dat hun (achter)namen teveel op elkaar lijken. En omdat Infrastructuur een middel is en geen doel en Waterstaat vooral infrastructuur is (bruggen, dammen, dijken), veranderen zij de naam van hun ministerie in Verkeer en Water (VenW).

September
Het Italiaanse Ibuzz, Franse Ouibus en Griekse Gribus schrijven in op de concessie Friese Wadden. De minister van Economische Zaken en Klimaat vindt al die bedrijfsnamen veel te veel op elkaar lijken. “Straks komt er uit Koeweit nog een vervoerder die zich Kwiebus noemt”, aldus Wiebes.

Oktober
Na de nationalisatie van ProRail tot RijksRail pleit Tweede Kamerlid en ov-woordvoerder Cem Laçin van de Socialistische Partij ervoor om alle commerciële busvervoerders uit het buitenland weer in één hand te brengen: Staatsbusbeheer.

November
Op de jaarlijkse relatiedag ‘InterActie 2018’ presenteren reisinformatiefabriek 9292 en chipkaartcoöperatie Translink hun jaarlijkse innovatie. Vol trots vertelt 9292-directeur Stefan Hulman dat het 9292-logo voortaan minuscuul in de rechter benedenhoek van alle nieuwe OV-chipkaarten prijkt: “Een unieke vorm van innovatieve samenwerking.”

December
GVB Amsterdam lanceert een eigen variant op Breng flex: de Opstopper. Dat is een vraaggestuurde zwerm kleine busjes die overal stoppen om reizigers op te pikken en uit te venten en daarmee het overige verkeer voortdurend in de weg rijden.

lol :3

Wat een non-artikel.

De naam van de Amsterdamse busjes is Opstapper. Die rijden echter al een tijdje niet meer.

[…] met dank aan OV magazine voor de inspiratie […]

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met het vervallen van de anderhalvemeterregel per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »