Waterhub als ov-poort van Rotterdam

maandag 30 mei 2016
timer 2 min

Rotterdam denkt aan een Waterhub of Waterpoort voor de stad: een drijvend aanlandingspunt voor openbaar vervoer over water, rondvaartboten en watertaxi’s.

Dat staat in de studie Waterhub, een verbindende bestemming op het water. Deze verkenning is uitgevoerd in opdracht van het Rotterdam Climate Initiative van gemeente, Havenbedrijf, DCMR Milieudienst Rijnmond en ondernemingsvereniging Deltalinqs. Zij streven naar halvering van CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990 én een sterkere economie.

De verplaatsbare Waterhub bestaat uit een of meer pontons van 22 bij 24 meter. Aan de rivierzijde kunnen catamarans van Aqualiner (naar Heijplaat) en Waterbus (naar de Drechtsteden), rondvaartboten van Spido en de Watertaxi’s aanmeren. Aan de landzijde moet er aansluiting zijn met fietspaden, ov en parkeerplaatsen. Op de Waterhub vinden bezoekers en overstappers onder meer een boekwinkeltje, café, één loket van alle waterondernemers, oplaadpunten, reisinformatie, een restaurant en zonneterrassen.

Als ligplaats voor de nieuwe Waterhub heeft het huidige begin- en eindpunt Willemskade bij de Erasmusbrug de voorkeur van Aqualiner en Waterbus, dochterbedrijven van vervoerder Arriva en rederij Doeksen. Dat is op loopafstand van metrostation en tramhalte Leuvehaven (metro D en E en tram 8, 12, 20, 23 en 25 van RET) en beginpunt Willemsplein (RET-tram 7). Een alternatief is de Boompjeskade bij trein- en metrostation Blaak (Sprinters en Intercity’s van NS, metro A, B en C en tram 21 en 24 van RET) en bushalte Willemswerf (RET-bus 32 en 47).

Waterhub_vanaf_waterEen voorlopig ontwerp is geschetst door Public Domain Architecten: “Wat opvalt aan de vormentaal zijn de schuine lijnen en hoekverdraaiingen. Deze refereren aan de stroomlijning van schepen”. Op de daken is plaats voor zonnecollectoren en windturbines.

Morgen, 31 mei, houdt Waterbus in het Rotterdamse Walhallatheater een expertmeeting en workshop over de toekomst van het personenvervoer over water in de hele provincie Zuid-Holland.

 

Dat is leuk, maar vooral een goede investering als ook het aanbod over water wordt uitgebreid. Met name als de Maastunnel een jaar dicht gaat, lijkt mij dat ook een mooie gelegenheid. Bijvoorbeeld voor een verbinding Charlois Hoofd (dus Zuid-zijde maastunnel) - Willemskade.
Als ov-aanbod niet uitgebreid wordt is het net zo goed nog leuk, maar minder nodig, en kun je het geld mogelijk beter besteden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ov-reizigers per water nu van en naar de Willemskade reizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

NS-conducteurs IC Brussel staken woensdag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International gaan woensdag 22 september in staking. Zij …
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »