Weer onderzoek naar verlenging Kusttram

zondag 8 november 2015
timer 2 min

Er komt weer een verkennende studie naar de verlenging van de Belgische Kusttram Zeeuws-Vlaanderen in. Een motie voor zo'n onderzoek werd door een grote meerderheid van Provinciale Staten in Zeeland aangenomen.

De verlenging van de Kusttram, die nu nog tot Knokke loopt, komt met de regelmaat van de klok terug op de politieke agenda. De laatste volwaardige haalbaarheidsstudie dateert van vorig decennium en sinds die tijd zijn er verschillende studies met meer en minder diepgang gedaan naar een verlenging van de 67 kilometer lange lijn.

De meeste partijen in de Zeeuwse Staten willen op initiatief van het CDA toch weer een verkennende studie, nu De Lijn overweegt de Kusttram door te trekken naar Westkapelle, enkele kilometers onder Sluis. Ook kan Zeeland aanspraak maken op de Interreg-fondsen uit Brussel, waarmee financiering makkelijker zou kunnen worden. Verder namen vorige onderzoeken volgens de partijen het belang van woon-werkverkeer bij de Kusttram niet mee.

Alleen SP en GroenLinks stemden tegen de motie voor een nieuw onderzoek. Volgens Statenlid Gerwi Temmink van GroenLinks maakt een dergelijk onderzoek de Zeeuwse bevolking blij met een dode mus: "Er zijn al talloze onderzoeken gedaan naar de verlenging van de Kusttram en de meeste hadden dezelfde uitkomst: het kost veel geld. En dat hebben we niet hier in Zeeland." Daarbij wijst hij erop dat een Interreg-bijdrage als voorwaarde heeft dat lokale overheden minstens de helft bijdragen. Liever ziet hij dat Zeeland geld steekt in betere busverbindingen met België.

Erg concreet zijn de plannen voor verlenging van de Kusttram naar Westkapelle overigens nog niet. Het meest waarschijnlijk is dat de Kusttram aan het andere uiteinde wordt doorgetrokken naar Koksijde en Veurne en dat het bestaande traject op knelpunten wordt verbeterd.

Vlaanderen met Nederland verbinden via tram of trein is, om het zacht uit te drukken 'niet eenvoudig'. Enkele voorbeelden. We hebben amper één grensoverschrijdende treinlijn (Essen Roosendaal) tussen beide. Tussen beide Limburgen is er geen enkele treinverbinding. De treinaansluiting tussen Weert en Hamont, amper 8 kilometer, wil er na jaren gehakketak maar niet komen. De tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht zit op een dood spoor. Ik hoop het voor de kusttram, maar, ik geloof er niet in.

Autopartij SP is altijd en overal tegen trams. Sterker nog, de SP heeft actief meegeholpen aan het om zeep helpen van de RijnGouwelijn in Zuid-Holland. In ruil voor steun aan een wegenproject van 1 miljard euro (RijnlandRoute) kreeg het een zetel in het college van GS. Zelfs de socialisten van de SP zijn te koop!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

NS-conducteurs IC Brussel staken woensdag

21 sep om 12:28 uur
Nederlandse conducteurs op de Intercity Brussel van NS International gaan woensdag 22 september in staking. Zij …
Lees verder »

Leeuwarden sprint weer door naar Zwolle

26 aug om 14:47 uur
De Friese Sprinter vanuit Leeuwarden gaat vanaf 6 september twee keer per uur rechtstreeks naar Zwolle rijden.…
Lees verder »

ZF versnelt elektrificatie met CeTrax

26 jul om 12:17 uurtimer4 min
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Kabinet trekt 40 miljoen uit voor ZE-bussen

15 jul om 10:15 uurtimer2 min
Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor schone en stille bussen, maakte staatssecretaris Van Veldhoven bekend…
Lees verder »

VDL-touringcar bewijst zich in het ov

13 jul om 11:59 uurtimer5 min
Bus- en coachfabrikant VDL voorziet in de toekomst meer plek voor touringcars op intercitylijnen in het…
Lees verder »

Metro-ongeval Spijkenisse: snelheid te hoog

12 jul om 10:58 uurtimer2 min
Vervoerder RET deed onderzoek naar de oorzaak van het metro-ongeval in Spijkenisse in november vorig jaar, waarbij…
Lees verder »

66% reizigers woont op fietsafstand station

21 jun om 10:27 uurtimer3 min
11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda…
Lees verder »

Weerstand tegen fietsreserveringsplicht NS

28 mei om 09:43 uurtimer2 min
NS wil vanaf deze zomer een reserveringsplicht instellen voor fietsen in de trein. De Fietsersbond en…
Lees verder »