Weer onderzoek naar verlenging Kusttram

zondag 8 november 2015
timer 2 min

Er komt weer een verkennende studie naar de verlenging van de Belgische Kusttram Zeeuws-Vlaanderen in. Een motie voor zo'n onderzoek werd door een grote meerderheid van Provinciale Staten in Zeeland aangenomen.

De verlenging van de Kusttram, die nu nog tot Knokke loopt, komt met de regelmaat van de klok terug op de politieke agenda. De laatste volwaardige haalbaarheidsstudie dateert van vorig decennium en sinds die tijd zijn er verschillende studies met meer en minder diepgang gedaan naar een verlenging van de 67 kilometer lange lijn.

De meeste partijen in de Zeeuwse Staten willen op initiatief van het CDA toch weer een verkennende studie, nu De Lijn overweegt de Kusttram door te trekken naar Westkapelle, enkele kilometers onder Sluis. Ook kan Zeeland aanspraak maken op de Interreg-fondsen uit Brussel, waarmee financiering makkelijker zou kunnen worden. Verder namen vorige onderzoeken volgens de partijen het belang van woon-werkverkeer bij de Kusttram niet mee.

Alleen SP en GroenLinks stemden tegen de motie voor een nieuw onderzoek. Volgens Statenlid Gerwi Temmink van GroenLinks maakt een dergelijk onderzoek de Zeeuwse bevolking blij met een dode mus: "Er zijn al talloze onderzoeken gedaan naar de verlenging van de Kusttram en de meeste hadden dezelfde uitkomst: het kost veel geld. En dat hebben we niet hier in Zeeland." Daarbij wijst hij erop dat een Interreg-bijdrage als voorwaarde heeft dat lokale overheden minstens de helft bijdragen. Liever ziet hij dat Zeeland geld steekt in betere busverbindingen met België.

Erg concreet zijn de plannen voor verlenging van de Kusttram naar Westkapelle overigens nog niet. Het meest waarschijnlijk is dat de Kusttram aan het andere uiteinde wordt doorgetrokken naar Koksijde en Veurne en dat het bestaande traject op knelpunten wordt verbeterd.

Vlaanderen met Nederland verbinden via tram of trein is, om het zacht uit te drukken 'niet eenvoudig'. Enkele voorbeelden. We hebben amper één grensoverschrijdende treinlijn (Essen Roosendaal) tussen beide. Tussen beide Limburgen is er geen enkele treinverbinding. De treinaansluiting tussen Weert en Hamont, amper 8 kilometer, wil er na jaren gehakketak maar niet komen. De tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht zit op een dood spoor. Ik hoop het voor de kusttram, maar, ik geloof er niet in.

Autopartij SP is altijd en overal tegen trams. Sterker nog, de SP heeft actief meegeholpen aan het om zeep helpen van de RijnGouwelijn in Zuid-Holland. In ruil voor steun aan een wegenproject van 1 miljard euro (RijnlandRoute) kreeg het een zetel in het college van GS. Zelfs de socialisten van de SP zijn te koop!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr 2023

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt 2023

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »