Werk aan spoor A'dam CS en Sloterdijk

donderdag 2 mei 2019
timer 2 min

Op de stations Amsterdam Centraal en Sloterdijk wordt de komende jaren de spoorinfrastructuur heringericht. Daarvoor tekende ProRail deze week twee contracten met de adviesbureaus Sweco en Movares.

De werkzaamheden op station Amsterdam Sloterdijk omvatten advieswerk van Sweco. Tot en met 2025 werkt het adviesbureau planstudies uit, stelt realisatiecontracten op en begeleidt de realisatiefase. Zo komen er onder meer tien nieuwe wissels. “Een deel van de wissels maakt keren op station Sloterdijk mogelijk, als Centraal minder bereikbaar is door werkzaamheden of storingen”, vertelt projectleider Thom Vermeulen van Sweco.

Bovendien wordt bij Sloterdijk een nieuwe woonwijk aangelegd, waardoor het aantal reizigers gaat stijgen. Ook worden twee perrons verplaatst en drie perrons met 60 meter verlengd voor een betere overstap op Sloterdijk. De bouwwerkzaamheden op Sloterdijk beginnen in 2025.

Programma Hoogfrequent Spoor
De verbouwing van het spoor is nodig om de nieuwe hoogfrequente dienstregeling te rijden tussen Alkmaar en Amsterdam, laat ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten weten. Vanuit het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) is Alkmaar–Amsterdam namelijk één van de trajecten waar (uiterlijk 2028) een tienminutentrein moet gaan rijden.

De werkzaamheden op station Amsterdam Centraal komen ook voort uit het PHS, dat als doel heeft om slimmer en intensiever de ruimte van het beschikbare spoor te gebruiken. Om de verwachtte reizigersgroei te kunnen bijbenen (van 185.000 naar 270.000 in 2030), gaat advies- en ingenieursbureau Movares op Centraal aan de slag met de perrons en de spoorinfrastructuur.

Zo moeten een deel van het spoor aan de oostkant van het station en de stalen bruggen bij de Oostertoegang worden vervangen. Die zijn aan het einde van hun levensduur. Ook de gelijkvloers kruisende corridors voor reizigers- en goederentreinen en de rij- en opvolgtijden van de treinen worden gewijzigd. Zo wordt er onder meer een vrije kruising aangelegd bij de Dijksgracht, laat projectleider Koen Ingels van Movares weten. "Daarbij kunnen treinen uit de richting Watergraafsmeer, Lelystad, Weesp en Utrecht elkaar ongelijkvloers kruisen van en naar Amsterdam Centraal". De realisatie hiervan start in 2021.

Waar komen extra perrons bij Amsterdam Sloterdijk/ Worden deze gebouwd nabij de hoge Hembooghalte sporen 9 en 10 of beneden aan de hoofdspoorlijnen Amsterdam Centraal Haarlem/Zaandam? dan zal het station geheel of gedeeltelijk gesloopt moeten worden, want ik zal niet anders weten hoe men het anders realiseren moet.
Dan moeten uiteraard ook aanpassingen aan de spoornummers plaatsvinden en in de stationhal, waar men de OV-Chipkaartpoortjes bevinden.
Misschien kunnen de termen Amsterdam Sloterdijk Noor -en Noordzijde weer heringevoerd worden net als toen in de periode 1983-1985 vooor verlegging van de Haarlemmerspoorlijn naar dit thans drukke overstapstation.

De geschiedenis herhaalt zich ook nu weer in de huidige 21ste eeuw!

Station Amsterdam Centraal moet ook een doorgangsstation blijven ,zoals het nu is. Enkele treinen die hier nu komen, verplaatsen naar het straks ook weer vergrootte Amsterdam Zuid.
Verbindingen Zandvoort aan Zee/Leiden Centraal-Haarlem bijvoorbeeld verlengen richting Gooi en/of Flevoland, zodat daaar ook meer rechtstreekse snelle verbindingen komen.

Laat bijvoorbeeld de IC trein Vlissingen via Haalem doorrijden tot Almere Centrum , waardoor overstappen op het drukke hoofdstedelijke hoofdstation vermeden kan worden! Dit station barst al bijna uit zijn voegen door de vele toeristen die hier dagelijks aankomen en vertrekken op dit mooie monumentale station uit bouwjaar 1889!

Er komen geen nieuwe perrons bij Sloterdijk.

De wijzigingen in en bij Sloterdijk behelzen overloopwissels in de sporen van alle drie hoofdrichtingen (Schiphol, Haarlem en Zaandam). Dit vooral om tijdens de mega-verbouwing van Amsterdam Centraal treinen te kunnen keren op Sloterdijk. Er komen overigens ook overloopwissels tussen Amstel en Muiderpoort om op Muiderpoort te kunnen keren uit de richting Breukelen. (Vanuit de richting Weesp kan dat al.)

Ook al was de informatie over de nieuwe ontwikkeling voor mij niet direct van belang, omdat ik al jaren die route niet genomen heb, vind ik het erg prettig dat NS nu derg. informatie geeft.
Ongetwijfeld zal het in de toekomst ook weleens een route zijn, waarlangs ik de trein neem.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lintje voor fietsparkeerpionier

30 sep om 13:32 uur
Folkert Piersma, onder meer oud-projectmanager Fiets bij ProRail, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Groene loopbrug over spoor Zwolle

30 sep om 11:54 uur
Waar Zwolle eerder al een busbrug over het spoor kreeg, komt daar nu een loopbrug bij. De gemeente Zwolle wil…
Lees verder »

Rotterdam maakt ruimte voor beleving

27 sep om 10:46 uur
“We bekeken de inrichting van infra altijd puur functioneel”, begint mobiliteitsstrateeg Martin Guit van de…
Lees verder »

Lokale community verfraait station Deurne

2 jul om 08:23 uurtimer7 min
Wie Deurne binnenrijdt per trein wordt begroet door een metersgrote muurschildering. Het is de verdienste van…
Lees verder »

Station Assen in race voor architectuuraward

8 jun om 13:57 uurtimer1 min
Het treinstation van Assen is genomineerd voor de ‘Beste Gebouw van het Jaar’-award. In totaal zijn twaalf…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:48 uurtimer2 min
De app en website van NS sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij zijn op de P+R-…
Lees verder »

Overstappunt stadsrand verbindt auto en ov

23 feb om 09:40 uurtimer3 min
Het ov wordt in meer steden een sterker middel voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Als gevolg van de…
Lees verder »

Meer treinruimte op A'dam CS in 2030

27 jan om 16:03 uurtimer3 min
Op Amsterdam Centraal moet vanaf 2030 vanuit alle windrichtingen minimaal elke tien minuten een trein van en naar…
Lees verder »