Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

maandag 6 februari 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion gaat staken van 6 tot en met 10 februari. Voor ov-reizigers is dit natuurlijk erg vervelend. 9292 Reisinformatie geeft u daarom graag tips voor als u tijdens een staking op pad moet gaan.

Tip 1: Bereid u goed voor

Er wordt gelukkig niet door al het personeel gestaakt. Personeel van ov-bedrijven NS, HTM, GVB & RET (tram/metro) staakt niet. Van de overige ov-bedrijven staken alleen de chauffeurs, conducteurs en machinisten die aangesloten zijn bij een vakbond. 9292 houdt op deze nieuwspagina een actueel overzicht bij van de gevolgen van de ov-staking. Tijdens de staking wordt die pagina regelmatig geactualiseerd. Via social media houden we u graag op de hoogte via TwitterFacebook of Instagram. Ook via de nieuwspagina vindt u meer informatie.

Tip 2: gebruik de 9292-app voor een actueel (alternatief) reisadvies

9292 publiceert alle actuele dienstregelingen van alle ov-bedrijven in Nederland in de reisapp 9292. Via een slim systeem kunnen de ov-bedrijven hun wijzigingen direct doorgeven aan 9292. U hoeft dus niet allemaal verschillende websites en reisplanners te raadplegen als u een ov-reis maakt en niet precies weet welk bedrijf waar rijdt. U vindt alle actuele dienstregelingen van alle ov-bedrijven bij 9292. Dus als er ergens in Nederland een trein- of busrit vervalt door een stakende bestuurder, dan wordt dat door het ov-bedrijf direct doorgezet naar de 9292-planners die vervolgens een aangepast reisadvies geven.

In de 9292-app zitten alle vormen van openbaar vervoer en tegenwoordig ook huurfietsen, huurscooters en reserveerbaar vervoer. Ook kunt u instellen dat u een stuk met je eigen fiets wilt fietsen. Dus als uw normale rit uitvalt, dan kan de 9292-planner een alternatief bedenken met openbaar vervoer dat wel rijdt en/of met andere vormen van vervoer, die ook in de app te vinden zijn. Natuurlijk is dit niet in heel Nederland even makkelijk, maar in een groot gedeelte van Nederland wel. Normaal geeft de app het advies met de kortste reistijd, maar tijdens een staking is er vaak ook nog een advies dat iets langer duurt maar waarmee u wel op de bestemming komt. 

Waar mogelijk zal de 9292-planner een alternatief reisadvies tonen, maar als de informatie niet of laat binnenkomt zal dit advies mogelijk ook niet 100 procent kloppen.

Tip 3: kijk of een gedeelte van de reis op een andere manier kan

In de 9292-app kunt u instellen hoe u uw reis wilt starten (lopen / fietsen / huurfiets / huurscooter). Standaard staat dit op "lopen" en dan krijgt u meestal het advies om naar de dichtstbijzijnde ov-halte te lopen. Als er geen stakingen zijn, is dat een goed advies. Tijdens de stakingen is dat niet altijd even handig als de bus niet komt. Is het tweede deel van de reis een trein die wel rijdt, dan kunt u in de 9292-app ook instellen dat u het eerste stuk wilt fietsen (met de eigen fiets).

Reist u naar een gebied waar ze ook fietsen of scooters verhuren? Die zitten ook in de 9292-app (voor het laatste gedeelte van de reis naar de eindbestemming). Zet dan de eindig-knop dan (op je reisadvies-pagina) op huurfiets of huurscooter. U krijgt dan een reisadvies met de huurfiets of huurscooter. Natuurlijk is dit niet voor iedereen een mogelijkheid en de huurvoertuigen zijn beperkt beschikbaar, maar de 9292-app weet ook de beschikbaarheid. Ditzelfde kunt u ook doen bij het laatste onderdeel van de reis. Daar kunt u ook andere reismogelijkheden instellen. 

In de 9292-planner zit tegenwoordig ook 'vervoer op aanvraag'. Dat is vervoer dat alleen rijdt na een reservering. Bij vorige stakingen bleef dit vervoer rijden. Het kan zijn dat dit tijdens de staking een oplossing is, maar reserveer wel ruim te voren. In Gelderland rijdt bijvoorbeeld haltetaxiRRReis (reserveerbare deeltaxi) en deze blijft rijden tijdens de staking. U kunt in de 9292 app e-tickets kopen voor deze deeltaxi.

Lees hier hoe het aanpassen van de 9292 planner werkt 

Vervoer op aanvraag aan/uit schakelen in de 9292 app

HaltetaxiRRReis (reserveerbare deeltaxi Gelderland) in 9292 app 

Tip 4: houd rekening met een langere reistijd

Zoals u in tip 2 al kon lezen, is het wellicht mogelijk om via een aangepaste route toch nog op uw eindbestemming te komen. Daarnaast worden de vervallen ritten door stakende bestuurders pas op het allerlaatste moment uit de 9292-planners gehaald door de ov-bedrijven. Het kan dus helaas toch nog een vervallen rit worden, als u al bij de bushalte staat. Als u geluk hebt komt de volgende trein of bus wel en dat duurt de reis uiteindelijk wel iets langer. Dus zorg dat u wat meer tijd hebt dan op een normale dag.

Tip 5: Plan zo kort mogelijk van te voren je reis via 9292

Ov-bedrijven weten niet precies of een bestuurder wel of niet staakt. Als een rit gaat uitvallen door een stakende chauffeur lukt het dus pas heel kort van te voren om de vervallen rit door te geven aan 9292. Het 9292 reisadvies zal dus kort van te voren zo betrouwbaar mogelijk zijn waarbij de vervallen ritten verwerkt zijn en u dus een advies krijgt met het reguliere openbaar vervoer dat nog wel rijdt.

Tip 6: Ontspan tijdens de staking met muziek of 9292 The Game 

Als u last van de staking hebt, is dat gewoon superirritant. Helaas kan 9292 daar niks aan veranderen. We hebben nog wel wat tips voor tijdens het reizen. Onder ieder 9292-reisadvies in de 9292-app zit een leuke en unieke Spotifyknop. Als u daar op drukt, krijgt u op basis van een (langere) reistijd een op uw muzieksmaak afgestemde playlist die precies klaar is als u op uw bestemming bent gekomen. Bij 9292 werkt ook een muziekliefhebber die veel leuke Spotify-playlists heeft gemaakt met hits van nu, maar ook de jaren '80 en '90. Die lijsten vindt u hier.

En als u van spelletjes houdt en een iPhone heeft, dan kunt u 9292 The Game hier downloaden en daar alle stakende bussen en treinen ontwijken.

Tip 7: Help andere ov-reizigers met deze tips

Gedeelde smart is halve smart. Kent u andere reizigers die ook last van de stakingen hebben, stuur ze de link naar deze pagina zodat ze ook meer kans maken om toch nog op hun bestemming te komen. Deel deze pagina dan via mail of social media.

 

Ik heb 2 e-tickets gekocht voor 10 maart, maar door de staking niet kunnen gebruiken.
Hoe kan ik mijn geld terug krijgen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook NS voert in- en uitchecken met betaalpas in

26 jan 2023

Vanaf 31 januari kunnen treinreizigers bij de NS naast de ov-chipkaart ook in- en uitchecken met een…

Lees verder »