Wanneer keren reizigers terug in de trein?

maandag 4 april 2022

Voorspellen hoe het ov-gebruik er uitziet ná de coronapandemie is geen sinecure. Direct na de start van de pandemie zijn NS en TU Delft een onderzoek begonnen om hier inzicht in te krijgen. Gudrun Birta Hafsteinsdóttir, studente Transport & Planning, dook in de enorme database die dat opleverde met een specifieke vraag: hoe veilig voelen de reizigers zich om (straks) weer te gaan reizen met de trein?

Sinds maart 2020 hielden NS en TU Delft zes reizigersonderzoeken met meer dan 20.000 representatieve reizigers per keer. “Steeds meer reizigers voelen zich weer vrij om met de trein te reizen, maar een op de vijf nog steeds niet”, begint Hafsteinsdóttir. “De omvang van deze groep beweegt mee met de mate waarin corona oplaait en is in bijvoorbeeld september 2021, toen de maatschappij weer behoorlijk openging, flink gereduceerd ten opzichte van april 2021.”  

Extra moeite doen

Uit haar onderzoek blijkt dat de groep die zich nog niet vrij voelt om met de trein te reizen vooral bang is om besmet te raken als het druk is. In deze groep bevinden zich weinig jongeren en meer dan de helft is vrouw. De vaccinatiegraad speelt ook een duidelijke rol. 

“Wie zich nu niet vrij voelt om met de trein te reizen, heeft ook een negatievere verwachting over het aantal treinreizen na corona”, vervolgt Hafsteinsdóttir. Menno de Bruyn, vervoersonderzoeker bij NS, past de onderzoeksresultaten direct toe in de korte- en langetermijnplanning. “NS moet extra moeite doen om deze mensen weer terug in de trein te krijgen, ook omdat ze inmiddels positiever tegenover de auto dan de trein.” 

“Voor een deel kan dat pas als corona voorbij is”, gaat hij verder, “maar wij werken zelf ook hard aan verbeteringen voor onze reizigers. Zo hebben we eind 2021 flinke verbeteringen in de dienstregeling doorgevoerd en wordt hard gewerkt aan nieuwe tickets en abonnementen, die beter passen bij het reisgedrag van de klanten.” 

Uitdagingen en kansen 

Niet alleen NS, maar de hele maatschappij heeft een extra mobiliteitsuitdaging, aldus Hafsteinsdóttir: ”Willen we de groei van duurzame mobiliteit van voor corona blijven stimuleren, dan zal serieuze aandacht voor de kwaliteit en capaciteit van het ov nodig zijn. Het structurele thuiswerken kan daarentegen ook kansen bieden.”  

De Bruyn vervolgt: ”Het ontlasten van de hyperspits zou een positief resultaat van de crisis kunnen zijn. We zien alleen ook dat, zonder actief beleid, reizigers zich juist meer gaan concentreren, omdat rustige dagen (woensdag en vrijdag) populair zijn om thuis te gaan werken. Samen met TU Delft kijken we hoe we onze dienstregeling zo goed mogelijk aan kunnen laten sluiten op deze variaties in de reizigersvraag.”  

Meer over het onderzoek leest u hier.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2022. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Regionaal ov in 2021 licht in de lift

14 nov om 16:58 uur

Terwijl in het tweede coronajaar, 2021, meer nachtbussen en spitslijnen verdwenen, steeg het reizigersvervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijgende kilometerprijs 2023 baart ov-regio’s zorgen

18 okt om 16:12 uur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte vorige week bekend de landelijk vastgestelde prijsstijging…

Lees verder »

Hoe ervaren niet-ov-reizigers het ov?

11 okt om 09:17 uur

Onderzoek- en adviesbureau Moventem onderzocht de tevredenheid over het openbaar vervoer onder álle inwoners…

Lees verder »

Goed zicht op haltes: kies voor HIB 360

10 okt om 12:28 uur

Alle halte-informatie onder een knop? Voorzien van zo’n twintig scherpe 360-graden foto’s per halte? Met een…

Lees verder »

‘Regionale spreidingsafspraken effectiever dan landelijke’

7 okt om 12:23 uur

Landelijke spreidingsafspraken met onderwijsbonden werden halverwege 2020 met gejuich ontvangen in ov-land.…

Lees verder »

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Extra en langere IC's Zwolle - Amersfoort

23 sep om 10:39 uur

Als gevolg van de uitgevallen Hanzelijn is het enorm druk op het traject Zwolle-Amersfoort. Daarom zet NS vanaf…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans wil één Europese boekingsapp

22 sep om 09:53 uur

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wil dat de Europese spoorwegbedrijven samen binnen…

Lees verder »