dossier ZE2025

Proef met elektrisch luchtkussenschip

door in rubriek ov over water
Reacties uitgeschakeld voor Proef met elektrisch luchtkussenschip

Eind 2013 of begin 2014 gaat in de Drechtsteden en Rotterdam een elektrisch aangedreven, snel luchtkussenschip proefvaren met passagiers.

Voordeel van zo’n schip, dat als het ware op het water klimt, is dat de romp 40 procent minder weerstand ondervindt van het water en daardoor minder brandstof verbruikt en minder golven veroorzaakt. Dat hebben general manager Ulf Tudem van het Noorse bedrijf Effect Ships International en directeur Gerbrand Schutten van vervoerder Aqualiner onlangs bekend gemaakt bij de doop van de aluminium Waterbus ‘Merwedam’.

Het lichtgewicht luchtkussenschip van 20 meter lang en 6 meter breed wordt gebouwd van koolstofvezel. Het moet 80 passagiers en 30 fietsen kunnen vervoeren met een snelheid van 35 kilometer per uur. Het richt zich daarbij 50 centimeter op uit het water. De Europese Unie steunt dit project ‘BatteryBoat Green’ met een subsidie van 3,2 miljoen euro. Eind dit jaar valt het besluit of het elektrische luchtkussenschip wordt gebouwd.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook