Drie staatsbedrijven azen op Deens spoor

Drie staatsbedrijven azen op Deens spoor

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Drie staatsbedrijven azen op Deens spoor

Arriva, het Zweedse spoorbedrijf SJ en NS-dochter Abellio willen samen de railmarkt in Denemarken gaan opbreken. Daartoe hebben ze deze week een gezamenlijke brancheorganisatie opgericht onder de naam Dansk Tog (Deense Trein).

Aan het hoofd van de organisatie staat Thomas Øster, directeur van Arriva, dat in handen is van Deutsche Bahn. Arriva hoopt extra regionale spoorlijnen binnen te halen, naast de concessies in Midden- en West-Jutland.

Arriva was als een van de eerste ov-bedrijven succesvol op het Deense regionale spoor. Maar de afgelopen vijf jaar is er geen aanbesteding meer geweest in Denemarken. Dansk Tog is in de eerste plaats bedoeld om weer beweging te krijgen op de Deense spoormarkt. Een vijfde deel van het Deense spoor is momenteel aanbesteed. DSB hoopt de concessie voor het hoofdrailnet volgend jaar met zeven jaar verlengd te krijgen.

Jesper Lok, algemeen directeur van de Deense spoorwegen DSB, waarschuwt voor pseudo-concurrentie op het spoor. Hij stelt dat nu Europese staatsbedrijven van verschillende grootte elkaar beconcurreren op het spoor. Daarbij zouden ze forse verliezen op de koop toenemen. Zelf heeft DSB 695 miljoen dollar verloren op de exploitatie van treindiensten in Zweden. De meeste van die activiteiten zijn al verkocht.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook