‘Elke tien minuten een vrachtwagentrein op HSL-Zuid’

‘Elke tien minuten een vrachtwagentrein op HSL-Zuid’

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor ‘Elke tien minuten een vrachtwagentrein op HSL-Zuid’

Om nog iets terug te verdienen van de 200 miljoen euro per jaar aan rente en afschrijving op de HSL-Zuid, kunnen er ook snelle treinen met vrachtwagens gaan rijden. Bijvoorbeeld van Rotterdam-Zuid naar goederenterminals in de Belgische steden Antwerpen en Gent en de Franse steden Lille en Parijs.

Dit idee staat in het plan Nederland Transitoland dat Paul Benjaminse van Carto Studio heeft aangeboden aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, exploitant Keyrail van de Betuwelijn, NS en ProRail. Als Nederland tol zou heffen voor vrachtwagens van en naar België en Duitsland, dan ontstaat er markt voor elke 10 minuten een trein met complete vrachtwagencombinaties. Zeker als er ’s nachts en zondags ook een rijverbod gaat gelden voor zwaar verkeer.

Met een gemiddelde snelheid van 150 kilometer uur voor snelle vrachtwagentreinen blijft er op het HSL-traject Rotterdam–Antwerpen ook capaciteit voor elk uur één Thalys en twee binnenlandse Fyra’s Rotterdam–Breda. Voordelen van meervoudig gebruik van de HSL-Zuid zijn minder vrachtwagens, minder uitlaatgassen en veiliger verkeer. Voorwaarde is wel dat de vrachtwagens snel op en van de trein kunnen worden gezet, bijvoorbeeld met behulp van ‘schuifpuzzeltechniek’ (vlakken die naar voren, achteren, links en rechts kunnen bewegen). Voor het vervoer van verse producten zoals fruit, groente, vis en zuivel denkt Carto Studio aan snelle, gekoelde thermo-vracht-Fyra’s. Dat is efficiënter en duurzamer dan over de weg

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook