Railforum wil snellere Intercity’s
dossier PHS

Railforum wil snellere Intercity’s

door in rubriek Railforum
Reacties uitgeschakeld voor Railforum wil snellere Intercity’s

Sterker railvervoer rond de steden, snellere Intercity’s tussen de steden en beter ketenvervoer van deur tot deur. Dat zijn de drie hoofdpunten van de ‘Toekomstbeelden reizigersvervoer 2030’ die Railforum vanmiddag heeft gepresenteerd.

De railsector moet beter aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen. Dat betekent in de eerste plaats sterker stadsgewestelijk openbaar vervoer. Tussen de Sprinter en het stadsvervoer gaapt nu een gat. Railforum ziet in en om de steden graag snel meer lightraillijnen van de grond komen, zoals bij Duitse, Franse en Zwitserse steden. “We bepleiten een duidelijkere regie door de overheid en meer doorzettingsmacht bij nieuwe railprojecten”, aldus Railforum (.pdf).

Tussen de steden moeten de Intercity’s sneller en comfortabeler worden. Het gaat dan vooral om Amsterdam–Utrecht–Eindhoven (van 81 naar maximaal 45 minuten) en Den Haag–Rotterdam–Eindhoven–Duitsland. Op deze trajecten moeten alle overwegen worden vervangen door ongelijkvloerse kruisingen. Alle investeringen op het hoofdrailnet moeten voorsorteren op hogere snelheden. “Dit bespaart geld en schept kansen”.

Verder moeten vervoerders voor ketenreizen, van deur tot deur, beter gaan samenwerken: sneller en gemakkelijk overstappen tussen spoor, ander ov en P+R-Plusterreinen. En op elk station moeten reizigers OV-fietsen kunnen huren.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook