Nieuwe cao, stakingen streekvervoer voorbij

vrijdag 7 april 2023

Vakbonden en werkgevers zijn op 7 april, na maandenlange onderhandelingen, akkoord gegaan met een loonstijging van 15 procent over 27 maanden, plus een eenmalige uitkering van 1000 euro. Ook krijgt personeel extra pauze en wordt een ouderenregeling doorgevoerd. De nieuwe cao gaat gelden voor 13.000 werknemers in het openbaar vervoer.

De looptijd van de nieuwe cao bedraagt 27 maanden, van 1 januari 2023 tot 1 april 2025. In 2023 gaat het loon in twee stappen omhoog met 9 procent. Daarna volgt in 2024 een loonsverhoging van 4 procent en in 2025 nog eens met 2 procent.

In totaal is dat 15 procent gedurende de looptijd van de cao. Medewerkers krijgen daarnaast een eenmalige uitkering van 1000 euro, zodra de cao is ondertekend. Vakbonden FNV en CNV leggen het onderhandelingsresultaat eerst voor aan hun leden, evenales werkgeversorganisatie VWOV. Pas daarna gaat de nieuwe cao gelden.

Minder werkdruk

Ook maakten werkgevers en vakbonden afspraken over het verminderen van werkdruk, een belangrijk punt voor vooral de vakbonden. Chauffeurs krijgen in de nieuwe cao minder gebroken diensten en 5 minuten langer pauze per dienst. Een speciale taskforce moet, onder begeleiding van onafhankelijke deskundigen, onderzoeken hoe de werkdruk verder kan worden verlaagd.

Verder komt in de nieuwe cao een ouderenregeling waarbij een werknemer vanaf 63 jaar 60 procent werkt, 80 procent betaald krijgt en 100 procent pensioen opbouwt. Daarnaast kunnen werknemers vanaf twee jaar voor de AOW-leeftijd er ook voor kiezen om te stoppen met werken.

Lange aanloop

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar. Onderhandelingen begonnen in oktober, maar beide partijen kwamen niet nader tot elkaar.

De vakbonden eisten 14 tot 16,9 procent loonsverhoging en bovenal een verminderde werkdruk, VWOV stelde niet aan deze eisen te kunnen voldoen. Daarop volgden meermalig stakingen. Half maart werden de acties opgeschort omdat er weer werd gepraat, na een bemiddelingspoging van Rover en nadat staatssecretaris Heijnen in actie was gekomen.

De cao heeft betrekking op 13.000 personeelsleden in het streekvervoer, met name buschauffeurs van de vervoerders Qbuzz, Arriva, Transdev, Keolis en EBS. Voor de 1300 chauffeurs, conducteurs en machinisten die vallen onder de cao multimodaal vervoer lopen de onderhandelingen nog.

Wie betaalt het?

VWOV-voorzitter Fred Kagie gaf eerder aan niet meer te kunnen bieden dan 8,4 procent loonsverhoging. Waar komt deze 15 procent loonsverhoging dan vandaan? "Die 8,4 procent ging over een looptijd van een jaar", zegt Kagie. "Nu gaat het om een getrapte opbouw over 27 maanden."

Toch blijft het de vraag hoe werkgevers dit gaan betalen, aangezien de kosten uiteindelijk toch harder toenemen dan gehoopt. "Dat is inderdaad een lastige", erkent hij. "De onderhandelingen zaten op slot en niemand zat nog te wachten op nieuwe stakingen. Dus we zijn blij dat we tot een resultaat zijn gekomen. Maar de werkgevers moeten nog wel bekijken of ze dit wel kunnen dragen."

Daarbij kijkt Kagie wel naar de Rijksoverheid. "Het ministerie van IenW heeft twee verkenners aangesteld om de onderhandelingen weer op te starten, dus dan verwacht ik wel dat het ook wel meedenkt over de oplossing hoe we dit gaan betalen."

task force ! , met de bekende dreiging van rondje om de kerk wordt dan weer van stal gehaald,
en alles blijft zo als het was.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg

25 jul 2023

Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan 2023

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »
flash_onNieuws

Reizigersoverleg Brabant neemt afscheid van twee bestuurders

9 dec 2022

Na minstens 16 jaar actief te zijn geweest bij Reizigersoverleg Brabant, namen voorzitter Herman Bouma (75) en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

6 okt 2022

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s…

Lees verder »
descriptionArtikel

Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'

23 sep 2022

Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep 2022

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »