Reizigersoverleg Brabant neemt afscheid van twee bestuurders

vrijdag 9 december 2022

Na minstens 16 jaar actief te zijn geweest bij Reizigersoverleg Brabant, namen voorzitter Herman Bouma (75) en penningmeester Jacques Schram (81) afgelopen donderdag 8 december afscheid. Ze blikken trots terug op de ontstaansgeschiedenis van hun reizigersorganisatie.

Herman Bouma

Sinds de Wet Personenvervoer 2000 is wettelijk verankerd dat reizigersorganisaties kunnen adviseren over het ov-aanbod. Dat gebeurt in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) en de 33 Regionale Overleggen Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Rocov). De Rocovs zijn de formele gesprekspartners over het regionale openbaar vervoer binnen een concessie.

Eén van deze Rocovs is het Reizigersoverleg Brabant. Bouma was in 2003 één van de grondleggers van Reizigersoverleg Brabant (ROB). “De provincie Noord-Brabant besloot met de Essentgelden (energiemaatschappij Essent was verkocht, red.) het ‘personenvervoer van morgen’ in te richten. Daar hoorde een professionele reizigersorganisatie bij. Ik was net weg als regiodirecteur bij Connexxion Zeeland en werd gevraagd of ik dat wilde opbouwen.”

Twee jaar later werd Schram gevraagd als penningmeester. Hij had helemaal geen achtergrond in het ov, maar wel financiële ervaring. “Een van de bestuurders van de katholieke vrouwenbond, die ik via een ander bestuur kende, belde mij of ik interesse had om penningmeester te worden bij het ROB. Ik zou toch bijna met pensioen gaan, dus ik had wel tijd. Een dag later was ik al lid van het ROB. In die tijd kon dat nog, haha.” 

In de loop der jaren groeide ROB uit tot een steeds professionelere organisatie, die bij steeds meer bestuurstafels en ontwikkelteams van de provincie wordt betrokken. Dat komt door het betaalde bureau, weet Bouma. “Daardoor kunnen we sturing geven aan zo’n honderd vrijwilligers, die met ideeën komen.” En, vult Schram aan: “Meer dan 1500 panelleden denken mee over adviezen. Dat kan je alleen behappen, als je een professioneel bureau hebt.”

Trots

Doordat Bouma tussendoor een driejarige pauze nam van zijn voorzittersrol, zijn beide heren in totaal 16 jaar actief geweest. Een periode waarop zij beiden vol trots terugkijken. “Mede door de inspraak van Rocovs is er meer ov-aanbod gekomen en is de kwaliteit erop vooruit gegaan. Tot 2019, want toen kwam covid”, zegt Bouma. “De provincie en vervoerders hebben ons altijd als serieuze gesprekspartner gezien. Wij gingen er nooit met gestrekt been in, schopten niet om ons heen, maar zijn van de consensus.”

Hij noemt als voorbeeld de samenwerking met BBA (later Veolia), die zich in exploitatie van de concessie Brabant-Oost had verrekend en met een gat van 1,5 miljoen euro zat. “Dan moet je als provincie, vervoerder en reizigersoverleg samen oplossingen vinden. Uiteindelijk vertegenwoordigen wij reizigers, dus dan ben je ook deels verantwoordelijk. Door slimme oplossingen is dat gelukt.”

Penningmeester Schram is vooral trots op de goede band die hij opbouwde met zijn financier: de provincie Noord-Brabant. “Aan het begin was er wel argwaan, maar als je de begroting jaarlijks netjes afwikkelt en het teveel aangevraagde subsidie terugstort, groeit het vertrouwen vanzelf. Het is wel belangrijk een goede samenwerking met de subsidieverlener te behouden. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen vragen meer over de begroting.”

Uitdagingen

Een dieptepunt noemen beiden ook: de stakingen in het ov. “Iedereen heeft het recht om te staken”, zegt Bouma, “maar dit gaat over de rug van de reizigers heen. Die zoeken dan een alternatief vervoersmiddel en dan ben je ze kwijt voor het ov.” Bovendien leiden stakingen altijd tot veel extra klachten, die bij het bureau binnenkomen en extra werk oplevert, vult Schram aan.

Bouma ziet overigens wel uitdagingen voor het ov. “Met ontwikkelingen als keten-, deelmobiliteit en vraaggestuurd ov wordt het systeem heel anders. Het grootste deel van de reizigers weet nog niet hoe dat eruit gaat zien. Ik ben benieuwd hoe dat verloopt.” Schram, in reactie: “Als ov-gids kan ik daar straks wat mee. Het ROB is goed op de hoogte van wat er speelt en daar kan ik straks hopelijk antwoord op geven.”

Toekomstplannen

Jacques Schram blijft actief als ov-gids voor ouderen.

Bouma (75) vindt het een mooi moment om terug te treden als voorzitter. Op 8 december is zijn opvolger aangesteld. “Ik ben inmiddels al twintig jaar uit het werkzame leven en nieuwe ontwikkelingen volg je toch minder goed. Dus ik vind het ook wel mooi geweest. Ik ben er van overtuigd dat het ROB gewoon doordraait.” En wat hij gaat doen? Met een lach: “Heel veel golfen!”

Schram (81) op zijn beurt is op 8 december ook teruggetreden, maar moet eerst alles aan een nieuwe penningmeester overdragen. Maar dat betekent niet dat hij zich helemaal niet meer met het ov gaat bemoeien. “Ik wil mijn ov-kennis graag delen met anderen, dus daarom blijf ik voorlopig nog ov-gids voor ouderen”, klinkt het enthousiast. “Het is erg leuk om mensen te leren hoe het ov werkt. Dat kan ik nog wel een paar jaar doen. Zolang ik nog gezond ben, is dat het allermooiste.”
 

Dank aan Herman Bouma voor zijn inzet en de goede samenwerking in de begintijd van de Wp 2000. Jan Zaaijer.

Herman
Het ga je goed. Jammer dat ik niet op je afscheid kon zijn....Heb ook goede herinneringen aan de aanvankelijk moeilijke Veolia Brabant tijd. Het ROB bevocht haar eigen plek. En met respect en begrip bereik je in het OV het meest..
Grt Piet

Jammer genoeg kon ik niet bij de ALV zijn waar afscheid van jullie werd genomen. Na zoveel jaren je inzetten voor OV moet een keer een einde komen. Opvolgers hebben nieuwe en andere energie (visie?) om ROB voortvarend verder te helpen.
De tijd dat ik in het ROB bestuur zat, heb ik goed kunnen samenwerken met deze heren. Ik wens Jacques en Herman een goede overgang naar een ander, 'rustiger' leven? Hartelijk groet Marijke Timmermans

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg

25 jul 2023

Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Nieuwe cao, stakingen streekvervoer voorbij

7 apr 2023

Vakbonden en werkgevers zijn op 7 april, na maandenlange onderhandelingen, akkoord…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flexibiliteit inbouwen met oog op de toekomst

31 jan 2023

De openbare ruimte is zowel onder als boven de grond steeds voller, vertelt Rogier Pennings van Stevin. Daarom…

Lees verder »
flash_onNieuws

Consumentenorganisaties vrezen NS-afschaling

6 okt 2022

Vanwege personeelsgebrek is NS van plan de dienstregeling in 2023 met gemiddeld 13 procent in te krimpen. ’s…

Lees verder »
descriptionArtikel

Paul de Krom: 'Rol ov-bedrijven verandert'

23 sep 2022

Oud-politicus een -staatssecretaris Paul de Krom is sinds 1 mei de nieuwe voorzitter van OV-NL, de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stakingen streekvervoer en een NS-staartje

1 sep 2022

Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »