dossier Big data

OVinfo Beta komt als beste uit grote app-test

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor OVinfo Beta komt als beste uit grote app-test

OVinfo Beta heeft de grote app-test van Rover gewonnen. De app geeft volgens de reizigersvereniging de beste informatie over het stads- en streekvervoer.

GOVI had om de test (.doc) gevraagd. Grenzeloze Openbaar Vervoerinformatie is de organisatie van twaalf ov-autoriteiten die actuele reisinformatie levert aan schermen bij haltes en via de Stichting OpenOV ook aan app’s voor mobiele telefoons.

Rover testte dit najaar met een groep reizigers acht app’s op onder meer juiste en complete informatie, snelheid, stabiliteit, overzichtelijkheid en gebruiksgemak. OVinfo Beta voor Android smartphones is de enige app die op alle onderdelen hoger dan een 8 scoort. Het eindoordeel is een rapportcijfer van 8,3. De app van OVapi is gratis te downloaden op Google play. Een advertentievrije versie kost 1,29 euro.

Als één na beste eindigt de app Openbaar Vervoer van Erik Romijn met een 7,9. Deze app is geschikt voor de iPhone en kost 2,69 euro op iTunes. De twee beste apps bieden zowel actuele vertrektijden vanaf de meeste haltes én informatie over de locatie van je bus, tram of metro. Veel gebruikers missen een reis- of routeplanner in hun app. 9292, de enige app met een reisadvies van deur tot deur, eindigde op de derde plaats met een 7,3.

Veel reizigers willen volgens Rover ‘een fatsoenlijk werkende concurrent van 9292’ omdat 9292 twee gewaardeerde functies mist: een alternatief reisadvies bij vertraging en informatie over voor- en natransport: loop- en fietsroutes, loop- en fietstijden en P+R. De gratis app van 9292 kent veel extra’s en pluspunten, maar ook veel minpunten. Zo geeft hij geen actuele vertrektijden, loopt hij vaak vast en zijn looproutes soms onhandig.

Het slechtst scoren de app’s Tranzzit (rapportcijfer 2,3), OV status (4,5) en Moovit (5,1). Deze apps falen vooral op inhoud en techniek. Dat ligt zowel aan de techniek van de app als aan de data van vervoerders. Ook de beste apps zitten soms een paar minuten naast de werkelijke vertrektijden. Veel reizigers gebruiken volgens Rover twee apps, bijvoorbeeld OVinfo Beta en 9292. Dé ideale app bestaat volgens de reizigersvereniging niet. “Waarschijnlijk gebruikt de fanatieke reiziger straks een scala aan apps die elkaar aanvullen.”

De apps van regionale vervoerbedrijven zijn niet getest, omdat ze geen landelijke dekking hebben.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook