Douai vervangt Phileas door gelede bussen

Douai vervangt Phileas door gelede bussen

door in rubriek buitenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor Douai vervangt Phileas door gelede bussen

De ov-autoriteit van Douai (SMTD) is een aanbesteding gestart ter vervanging van alle Phileas-bussen, die in Douai Évéole heten. Voor het einde van dit jaar wil SMTD 16 gelede bussen van 18 meter.

Busfabrikanten Heuliez, Iveco, Mann en Mercedes hebben al interesse getoond. Aanvankelijk wilde SMTD alleen een zestal nieuwe bussen inzetten op de 9 kilometer lange verlenging van de busbaan.

Van de 10 Évéole- bussenstaan er 5 in de garage in afwachting van onderdelen, die niet langer worden geleverd door VDL-dochter APTS. Het contact tussen APTS en SMTD is geheel verbroken. Voor onderdelen is de exploitant in Douai afhankelijk van plaatselijke garagebedrijven en leveranciers uit Duitsland. SMTD houdt de bussen in de garage als bewijs in de lopende rechtszaken tegen APTS vanwege verborgen gebreken. Ze zijn vrijwel slooprijp, volgens de ov-autoriteit.

Het systeem voor geleid rijden dat APTS in de Évéole beloofde in te bouwen, is er nooit gekomen. Daarnaast zijn er mechanische problemen met de assen, lagers, versnelling en de deuren van de bussen. De frequentie van ‘tramlijn A’ is door het ontbreken van inzetbare bussen verlaagd van 10 naar 20 minuten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook