Straatvechten voor lightrailprojecten

Straatvechten voor lightrailprojecten

door in rubriek advies, light rail
Reacties uitgeschakeld voor Straatvechten voor lightrailprojecten

“Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) hanteert een te enge, verkeerskundige definitie van openbaar vervoer. Investeringen in light rail draaien meer om leefbare steden, een bloeiende economie en onze positie in Europa.” Dat zei Rob van der Bijl van lightrail.nl op de Dag van de Light Rail. De afgelopen zes jaar was dat een commercieel congres van het Nederlands Instituut voor de Bouw. Eind januari organiseerde kennisnetwerk Railforum deze dag (ingekort tot middag) voor het eerst.

“Hoe kan het dat ov-projecten altijd negatief scoren in maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s), terwijl ze in het buitenland waanzinnig succesvol kunnen zijn”, vraagt Van der Bijl zich af. Hij verwijst naar landen als België, Denemarken en zelfs China waar veel lightrailprojecten op de agenda staan en in uitvoering zijn. Regio’s die iets willen met light rail geeft hij het advies om ver weg te blijven van MKBA’s en MIRT-procedures van het ministerie.

MIRT staat voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, de planlijst van IenM met projecten voor rail, weg en water. In Nederland sneuvelden de afgelopen jaren de light-railprojecten Groningen, Nijmegen–Kleef, RijnGouwelijn en Zwolle–Kampen. “We hebben 30 jaar verloren en moeten de komende 30 jaar anders naar kosten, baten, organisatie en risico’s gaan kijken”, zegt Van der Bijl. “Niet alleen een rationeel plan maken, maar ook straatvechten en de discussie aangaan over de waarde van MKBA’s.” Van der Bijl overweegt om met assistent-professor Niels van Oort van de TU Delft en historicus-journalist Bert Bukman eind dit jaar een boek te publiceren over succesvolle, duurzaam bereikbare steden en de lessen uit hun stedelijke railprojecten.

Rob van der Bijl

Over Rob

Rob van der Bijl is columnist bij OV-Magazine en werkt als stedebouwkundige op het snijvlak van mobiliteit, technologie en cultuur.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook