Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys
dossier Innovatie

Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys

door in rubriek hoge snelheid
Reacties uitgeschakeld voor Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys

Travelteq, leverancier van luxe reisartikelen, ziet af van concurrentie met de hogesnelheidstrein Thalys. Het bedrijf van multi-ondernemer Maarten van den Biggelaar wilde vanaf april 2015 vijf keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden. De Travelteq Express met ruime stoelen, veel beenruimte, supersnel internet en uitstekende maaltijden moest een eersteklastrein worden voor een tweedeklastarief.

“We waren in gesprek met SNCF, de Franse spoorwegen. Want we zijn een kleine partij en zo’n project kun je alleen met een grote partij doen. We zijn tot de conclusie gekomen dat het financieel niet uit kan”, zegt initiatiefnemer Maarten van den Biggelaar, ook mediaondernemer en oprichter van het blad Quote. “We wilden klein beginnen, met drie treinstellen, en bij succes uitbreiden. Eén treinstel kost 30 miljoen euro plus hetzelfde bedrag voor onderhoud en andere zaken.” Travelteq had in totaal dus een startkapitaal nodig van 180 miljoen euro. De SNCF was niet bereid om daarin te investeren.

SNCF bezit 62 procent van de aandelen Thalys, de Belgische NMBS heeft 28 procent en Deutsche Bahn 10 procent. Kan het zijn dat SNCF liever de eigen Thalys niet beconcurreert? En dat NS liever niet heeft dat SNCF, óók een staatsbedrijf, zaken doet met een nieuwe toetreder als Travelteq? Van den Biggelaar: “Dat zou kunnen, maar dat heeft SNCF niet tegen mij gezegd.”

Ondanks de ruimte door enerzijds de liberalisering van het internationale spoorvervoer en anderzijds het floppen van de Fyra is het tot nu toe geen enkele nieuwe partij gelukt om toe te treden op de markt van Thalys. “De toetredingsdrempels zijn gigantisch”, erkent Van den Biggelaar. “Niet alleen financieel, maar je moet ook in Frankrijk kunnen rijden. Iedereen zegt wel dat dat kan, maar het kost ontzettend veel tijd om het ook voor elkaar te krijgen. Je bent zo zes jaar verder.” Hij heeft nu geen andere plannen om toe te treden tot de spoormarkt: “Dat laat ik voorlopig zitten.”

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en schrijft vakartikelen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook