Travelteq, leverancier van luxe reisartikelen, ziet af van concurrentie met de hogesnelheidstrein Thalys. Het bedrijf van multi-ondernemer Maarten van den Biggelaar wilde vanaf april 2015 vijf keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden. De Travelteq Express met ruime stoelen, veel beenruimte, supersnel internet en uitstekende maaltijden moest een eersteklastrein worden voor een tweedeklastarief.
Travelteq ziet af van concurrentie met Thalys
“We waren in gesprek met SNCF, de Franse spoorwegen. Want we zijn een kleine partij en zo’n project kun je alleen met een grote partij doen. We zijn tot de conclusie gekomen dat het financieel niet uit kan”, zegt initiatiefnemer Maarten van den Biggelaar, ook mediaondernemer en oprichter van het blad Quote. “We wilden klein beginnen, met drie treinstellen, en bij succes uitbreiden. Eén treinstel kost 30 miljoen euro plus hetzelfde bedrag voor onderhoud en andere zaken.” Travelteq had in totaal dus een startkapitaal nodig van 180 miljoen euro. De SNCF was niet bereid om daarin te investeren.
SNCF bezit 62 procent van de aandelen Thalys, de Belgische NMBS heeft 28 procent en Deutsche Bahn 10 procent. Kan het zijn dat SNCF liever de eigen Thalys niet beconcurreert? En dat NS liever niet heeft dat SNCF, óók een staatsbedrijf, zaken doet met een nieuwe toetreder als Travelteq? Van den Biggelaar: “Dat zou kunnen, maar dat heeft SNCF niet tegen mij gezegd.”
Ondanks de ruimte door enerzijds de liberalisering van het internationale spoorvervoer en anderzijds het floppen van de Fyra is het tot nu toe geen enkele nieuwe partij gelukt om toe te treden op de markt van Thalys. “De toetredingsdrempels zijn gigantisch”, erkent Van den Biggelaar. “Niet alleen financieel, maar je moet ook in Frankrijk kunnen rijden. Iedereen zegt wel dat dat kan, maar het kost ontzettend veel tijd om het ook voor elkaar te krijgen. Je bent zo zes jaar verder.” Hij heeft nu geen andere plannen om toe te treden tot de spoormarkt: “Dat laat ik voorlopig zitten.”

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Doorbraak op het spoor: vakbondsleden CNV keuren cao-voorstel goed
14 jul om 12:00 uurEr is een doorbraak op het spoor: leden van vakbond CNV hebben maandagochtend ingestemd met het eindbod van NS…
GVB start aanbesteding aanschaf 78 nieuwe trams
10 jul om 09:50 uurDe Vervoerregio Amsterdam heeft aan het GVB opdracht gegeven om te starten met de aanbesteding voor de aanschaf…
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
Reactie toevoegen