NS biedt na jaren weer op regionale spoorlijn

NS biedt na jaren weer op regionale spoorlijn

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS biedt na jaren weer op regionale spoorlijn

NS dingt voor het eerst sinds negen jaar weer mee naar een regionale treindienst. Het bedrijf heeft een bieding gedaan op de exploitatie van de lijn Gouda–Alphen aan den Rijn. De andere inschrijver is Arriva, meldt de provincie Zuid-Holland.

Van de dertig ‘onrendabele lijnen’ die NS in de jaren negentig aanwees, heeft het bedrijf er nog drie: Gouda–Alphen aan den Rijn, Rotterdam–Hoek van Holland Strand en Zwolle–Kampen.

De andere 27 zijn aanbesteed en overgenomen door de regionale railvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. NS won weliswaar in 2004 de concessie Zutphen–Apeldoorn, maar is die regionale lijn eind 2012 kwijtgeraakt aan Arriva.

In 2005 bood NS voor het laatst op regionale spoorlijnen: de Valleilijn (Amersfoort–Ede-Wageningen) en met het inmiddels opgeheven dochterbedrijf RegiolinQ op de MerwedeLingelijn (Dordrecht–Geldermalsen). Die twee aanbestedingen werden gewonnen door respectievelijk Connexxion en Arriva. Daarna heeft NS de handdoek in de ring gegooid en niet meer ingeschreven op regionale spoorlijnen.

De drie resterende regionale spoorlijnen van NS – waar het bedrijf met een onderhands verleende concessie rijdt – krijgen de komende jaren een andere status. Gouda–Alphen aan den Rijn wordt per 2016 aanbesteed. Rotterdam–Hoek van Holland Strand verhuist in 2017 naar stadsvervoerder RET. En de provincie Overijssel besteedt Zwolle–Kampen waarschijnlijk een keer aan. De onderhandse NS-concessie loopt in elk geval in december 2015 af.

Met de inschrijving op Gouda–Alphen aan den Rijn stapt NS af van de eigen Sprinterformule met conducteur. De provincie Zuid-Holland vraagt namelijk geen Sprinters in NS-huisstijl, maar light trains in de rood met grijze uitmonstering van R-net (Randstad-net). In april maakt de provincie bekend wie vanaf 11 december 2016 de 15-jarige concessie Gouda–Alphen aan den Rijn wint: zittend vervoerder NS of regionaal marktleider Arriva.

NS heeft ook aangekondigd in te schrijven op twee te decentraliseren stoptreinverbindingen van het hoofdrailnet in de provincie Limburg: Roermond–Maastricht Randwyck en Heerlen–Sittard. “NS zal gaan bieden om deze lijnen te behouden en hiervoor worden bidteams samengesteld”, schrijft NS in het jaarverslag over 2012.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook