Consortium biedt opladen aan met pantograaf
dossier ZE2025

Consortium biedt opladen aan met pantograaf

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Consortium biedt opladen aan met pantograaf

Drie bedrijven gaan samenwerken om voor zowel busbouwers als ov-autoriteiten de drempel te verlagen over te stappen op elektrisch busvervoer in Nederland. Dit najaar moet het eerste project van start gaan met het opladen van een elektrische bus via een pantograaf.

Heliox, ontwikkelaar van snellaadsystemen door middel van conductie, sloeg de handen ineen met het Duitse Schunk en Alliander Mobility Services. De drie bedrijven werken al langer samen, maar nu bieden ze onder de noemer Clean City Alliance (CCA)  een compleet snellaadpakket aan. Heliox zorgt voor het snellaadsysteem,  Schunk levert de pantograaf, Alliander zorgt voor het administreren van het verbruik.

Oppurtunity charging
“Inmiddels zijn er elektrische bussen, maar in Nederland blijft iedereen een beetje wachten nu. Dat willen we doorbreken”, aldus Bob Bouhuijs van Heliox. CCA wil een kant-en-klaar pakket aanbieden, waarbij bussen opgeladen worden met oppurtunity charging: de batterijen van de bussen worden op centrale locaties in een paar minuten opgeladen via een pantograaf op het dak van de bus. Het grote voordeel daarvan is dat de accu klein en licht kan blijven. Bouhuijs: “Hij is niet groter dan 1000 tot 1300 kilo, vergelijkbaar met een Nissan Leaf.”

CCA is van plan om de volledige infrastructuur in een leaseconstructie aan te bieden. Het investeringsrisico ligt zo niet meer bij de ov-autoriteit; die betaalt bijvoorbeeld per kilowattuur. De techniek is al deels beproefd in Göteborg en Münster. Dit najaar start ook een pilot in Helmond.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook