Top-10 van knelpunten op knooppunten

Top-10 van knelpunten op knooppunten

door in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor Top-10 van knelpunten op knooppunten

De provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam hebben een top-10 opgesteld van onvolkomenheden waar reizigers tegenaan lopen als ze hun weg zoeken op knooppunten. Dat is gebeurd in het kader van hun gezamenlijke project Wayfinding voor de 75 knooppunten van R-net. Wayfinding is de verzamelterm voor looproutes, reisinformatie, toegankelijkheid en wegwijzers met als doel reizigers sneller hun weg te laten vinden.

Vertegenwoordigers van overheden, ProRail, reizigers en vervoerders zijn met een checklist en iPad op pad gegaan om onduidelijke situaties op knooppunten vast te leggen. Van hun 2000 knelpunten (ruim 25 per knooppunt) pakken Noord-Holland en Amsterdam er vóór het eind van dit jaar 500 aan. De meest voorkomende knelpunten zijn:

1. geen optimale of volledige informatie
2. geen wegwijzers in ‘niemandsland’
3. geen schermen met actuele reisinformatie
4. onlogische looproutes, soms met obstakels
5. fietsen blokkeren looproutes en reisinformatie
6. slechte aanduiding van perron en rijrichting
7. te kleine lettertjes en te veel details op kaarten
8. gebrekkige en inconsistente richtingborden
9. gebrekkige of ontbrekende blindengeleidelijnen
10. slecht leesbare of ontbrekende haltemarkering.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt 2,4 miljoen euro mee uit het programma Beter Benutten aan betere wayfinding in de Noordvleugel van de Randstad. De provincie Noord-Holland en Stadsregio Amsterdam leggen elk 1,2 miljoen op tafel. Het budget bedraagt dus bijna 5 miljoen euro. “Per vervoerwijze is het meestal wel goed geregeld, maar niet in het niemandsland of grijze gebied daartussen”, zegt beleidsadviseur Jeske Reijs van Noord-Holland in vakblad Verkeerskunde. Het streven is niet méér maar juist minder bordjes.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook