Elektrische testboot Aqualiner komt in 2015
dossier ZE2025

Elektrische testboot Aqualiner komt in 2015

door in rubriek ov over water
Reacties uitgeschakeld voor Elektrische testboot Aqualiner komt in 2015

Begin volgend jaar gaat de Aqualiner een elektrisch schip testen. Dat is een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was. Er is inmiddels interesse vanuit Amerika voor de proef.

In oktober 2012 kondigde Waterbus/Aqualiner aan dat de BatteryBoat Green begin 2014 in de vaart genomen zou worden. Door de vele inschrijvingen op de bouwopdracht – 36 in totaal – is dat veel later geworden. Inmiddels is de testopdracht gegund aan Latitiude Yachts in het Letse Riga, zegt Gerbrand Schutten van Aqualiner. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van schepen met een romp van koolstofvezel.

Door de bouwtijd wat in te korten en uitstel te krijgen van Brussel, lukt het toch nog om de boot met 2,5 miljoen euro subsidie te bouwen. De rest van het totaalbedrag van 3,2 miljoen leggen de partners bij. “Als het goed is, moet de boot begin 2015 gaan varen, net voor de Provinciale Statenverkiezingen”, lacht Schutten.

Het lichtgewicht luchtkussenschip wordt 20 meter lang en 6 meter breed. Het moet 80 passagiers en 30 fietsen kunnen vervoeren met een snelheid van 35 kilometer per uur. Het richt zich daarbij 50 centimeter op uit het water. Het testschip wordt niet daadwerkelijk toegelaten voor passagiers, maar wordt wel belast parallel aan de normale dienstregeling gevaren om de praktijk zoveel mogelijk na te bootsen.

Vanuit de VS wordt er met interesse gekeken naar de proef. Het Nederlands consulaat heeft in het kader van het programma Orange Goes Green de test onder de aandacht gebracht bij de veerdiensten van de San Francisco Bay Area.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook