NS-directeur Unck biedt excuses aan

NS-directeur Unck biedt excuses aan

NS-directeur Maurice Unck heeft excuses aangeboden voor de manier waarop het bedrijf zich de afgelopen jaren ten opzichte van de sector heeft opgesteld. Unck bood zijn excuses aan ten overstaan van onder meer Manu Lageirse van Veolia en Anne Hettinga van Arriva tijdens de Dag van de Rail.

Unck, die sinds 1 april directeur Communicatie en Strategie is, zei onder meer over die houding: “Vroeger bedoelden we nog wel eens met samenwerken: Jullie doen wat wij zeggen”. Maar die tijd is volgens Unck nu voorbij.

Het mea culpa is tekenend voor de veranderende wind die door NS waait sinds het aantreden van topman Timo Huges, oktober vorig jaar. Unck gebruikte het woord ‘samen’ in ongeveer elke zin van zijn speech, die begon en eindigde met een metafoor voor het feit dat sommige zaken nu eenmaal een oorzaak kunnen hebben die heel erg ver terug kunnen gaan. Hij gebruikte daarvoor de herkomst van de standaard spoorbreedte (1435 mm), die volgens Unck terug te voeren was op de Romeinen (wat een ‘urban legend‘ is overigens).

Unck gaf aan dat NS nu serieus werk wil maken van het toelaten van concurrenten op het hoofdrailnet. Daarmee zou bijvoorbeeld een langgekoesterde wens van Connexxion kunnen uitkomen: het doortrekken van de Valleilijn naar Arnhem. Wel voegde hij eraan toe dat het omgekeerd ook mogelijk zou moeten zijn voor NS om door te rijden op het net van de concurrent. Volgens Connexxion, die de Valleilijn rijdt, ligt het proces op dit moment nog echter stil.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Rikus Spithorst
    21 juni 2014 om 15:27

    Da’s mooi en grootmoedig van de NS, en ik ken Maurice Unck als iemand met het hart op de goede plek. Dat schept vertrouwen. Excuses aan de sector: prima, maar de gedragsverandering zullen we nog werkelijkheid moeten zien worden. En het wachten is nog op de excuses aan de reiziger.

Lees ook