‘Dollar vans’ New York in kaart gebracht

‘Dollar vans’ New York in kaart gebracht

door in rubriek buitenland, bus
Reacties uitgeschakeld voor ‘Dollar vans’ New York in kaart gebracht

In 1980, toen een ov-staking de bussen en metro’s van New York lam legde, namen sommige inwoners het heft in eigen handen. Ze gebruikten hun eigen auto’s en busjes als shuttledienst en namen mensen mee voor een dollar per ritje. Vandaag de dag bestaat het systeem in sommige wijken nog steeds.

De staking eindigde na 11 dagen, maar veel busjes bleven bestaan. Chauffeurs begonnen vaste routes te rijden met dertienpersoons busjes en bleken in een behoefte te voorzien. Anno 2014 is dat nog steeds het geval, vooral in veel buitenwijken waar openbaar vervoer karig is, maar waar wel veel arme immigranten wonen met slecht betaalde banen en die zich geen auto of woning ‘down town’ kunnen veroorloven.

Dienstregelingen zijn er niet, zoals ook officiële haltes en netwerkkaarten ontbreken. Hoewel tegenwoordig een deel van de busjes legaal en gereguleerd rijdt, is het ondergrondse en illegale netwerk waarschijnlijk veel groter.

The New Yorker maakte een reportage over dit schaduw-ov-systeem, bracht de belangrijkste netwerken voor het eerst in kaart en sprak met chauffeurs en passagiers. Lees en bekijk de uitgebreide reportages hier.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.