Busstation Breda is de blikvanger

Busstation Breda is de blikvanger

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Busstation Breda is de blikvanger

Het nieuwe station Breda is onlangs geopend met een tijdelijke hoofdingang aan de noordzijde. Het meest geslaagde deel van het immense gebouw is het inpandige busstation.

Opvallend aan het nieuwe station Breda is dat de bussen op hetzelfde niveau rijden als de treinen. Vanaf het treinperron is de reiziger via trap, roltrap of lift snel op het busstation. Doordat je aankomt op het enige eilandperron hoef je nergens busbanen over te steken. Het ‘zaagtandpatroon’ voor de halterende bussen maakt dat de bestemmingsaanduiding al van ver te zien is. De wachtruimte doet luxe aan met de robuust houten zitbanken. Reisinfoschermen tellen de vertrektijd af in minuten en geven eventuele vertragingen aan.

Op het treinstation, waarvan de centrumzijde in 2016 opengaat, is nog veel werk te verzetten. Het enorme gebouw, 300 meter breed, herbergt behalve het station ook kantoren, commerciële ruimtes en woningen. NS Stations had vooraf al drie van de vier woonblokken kunnen verkopen aan een lokale woningcorporatie. Voor het vierde blok van 54 woningen aan de noordzijde start binnenkort de verkoop. “Het wordt spannend”, zegt Pieter Akkermans, directeur Projecten van NS Stations. “Zijn er genoeg mensen die durven en kunnen kopen? Bij deze woningen moet je echt ervaren hoe rustig ze zijn en hoe groen het binnenterrein is. Daarom houden we medio oktober een open dag.”

Echt druk aan de noordzijde wordt het pas als eind volgend jaar de Belastingdienst naar het station verhuist. Mogelijk komt ook de stadsbibliotheek naar het gebouw. Winkels en horecagelegenheden zijn er al, maar de helft van de ruimtes staat nog leeg. Binnenkort komen Jamin, Sissy Boy, een lunchroom en een vis-/broodjeswinkel. Gesprekken voert NS Stations nog met een telefoniewinkel en een Italiaanse foodstore.

Bijzonder is verder dat bewoners, werknemers en reizigers straks op het stationsdak kunnen parkeren. Tussen het trein- en het busstation lopen twee hellingbanen naar het dak die het unieke doorzicht belemmeren. Een ondergrondse parkeergarage ligt voor de hand, maar daar is bewust niet voor gekozen, zegt Akkermans. “De bodemgesteldheid maakte een garage duur. Maar we waren vooral enthousiast over het idee om een keer een parkeerdek te bouwen boven de sporen. Dan heb je geen last van dikke kolommen die de parkeerruimte beperken. Parkeren bij daglicht is bovendien aantrekkelijker en sociaal veiliger.”

Een jaar later dan gepland, in de loop van 2016, gaat de centrumzijde van het station open. Het schroeven, in plaats van heien van de funderingspalen veroorzaakte de vertraging. Vanaf 2016 vertrekken vanaf Breda naast de Intercity Direct via de HSL naar Amsterdam, ook de snelle shuttles Amsterdam–Brussel. Het aantal verwachte reizigers verdubbelt in 2020 tot 57.000. Zo’n 38.000 reizigers zullen het busstation aandoen.

Zie ook de fotoreportage.

Download hier de reportage van Pien Heuts en fotograaf Chris Pennarts over station Breda uit november 2012.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook