Forse vertraging dreigt voor reizigers Amsterdam–Londen

Forse vertraging dreigt voor reizigers Amsterdam–Londen

Reizigers die in 2016 de snelle trein willen nemen tussen Amsterdam en Londen, moeten halverwege uitstappen voor een veiligheidscontrole. Dat kan een flinke vertraging opleveren.

Nu het Eurostar-netwerk uitbreidt, lijkt het erop dat er behoorlijk wat haken en ogen zitten aan de eisen die de Britten stellen aan de grenscontroles. De International Railway Journal concludeert op basis van de European Railway Timetable dat passagiers die gebruik gaan maken van de nieuwe verbinding tussen Marseille en Londen (die vanaf 1 maart 2015 gaat rijden) maar liefst een uur en drie kwartier kwijt zijn aan grens- en veiligheidsprocedures. In die tijd moeten ze met hun bagage uit de trein naar het noordelijke uiteinde van de bovenste verdieping voor de controle. Tijdens de experimentele verbinding Aix-en-Provence–Londen die vorig jaar in de zomer reed, waren passagiers 1 uur en 32 minuten kwijt.

Een woordvoerder van Eurostar wil de vertraging in Lille bevestigen noch ontkennen. “Het is nog pure speculatie. We verwachten in de komende maanden de definitieve dienstregeling rond te hebben.” Wel bevestigt de woordvoerder dat een soortgelijke procedure ook gaat gelden voor de dienst van Amsterdam naar Londen, die in 2016 ingaat. Hoeveel vertraging dat dan zal gaan opleveren is nog niet bekend. Passagiers vanuit Londen naar het vasteland kunnen gewoon in een keer doorreizen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

6 reacties

 1. Wim Faber
  11 september 2014 om 15:32

  Toen de NS na het Fyra-echec de Eurostar Londen-Amsterdam presenteerde in het ‘reparatiepakket’ voor de Fyra en de Benelux waren wij -en met name onze medewerker Geert van Lierde- de enigen die riepen dat dit een gigantische fopspeen was: immers voor een doorgaande verbinding zouden grensposten gebouwd moeten worden in Rotterdam, op Schiphol en in Amsterdam vanwege de hysterische angst van de Britten voor alles wat naar Schengen ruikt. We zijn blij dat dit nu ook wat breder bekend begint te raken en dat een echte snelle en doorgaande Eurostarverbinding er niet in zit en ontmaskerd is als dat wat het was: een fopspeen van NS, die nooit echt serieus bedoeld kan zijn geweest. Voor een in- en uitstapcontrole in Brussel mag je rustig anderhalf uur rekenen. En wie zit er nu op zo’n verbinding te wachten? Gewoon Amsterdam-Brussel per Thalys en overstappen op de Eurostar op Brussel-Zuid. Even snel en minstens zo efficiënt.

 2. Rian van der Borgt
  11 september 2014 om 20:07

  Dat er in Brussel zo’n controle zou komen, kon je inderdaad al weten. De Britse grensorganen willen immers wegens de extra kosten geen extra controleposten elders in Europa bovenop de posten die ze nu al hebben.

 3. Robert Jan Roos
  14 september 2014 om 21:54

  Door het steeds stellen van scherpere eisen ten aanzien van het reizen per trein naar de UK (hoe wordt dat als Scotland straks wel Schengen gaat worden?). Lijkt dat London voor velen per vliegtuig de beste methode, ondanks dat zowel vanuit Duitsland, Frankrijk en Nederland initiatieven worden ondernomen de reis per trein sterk te willen verbeteren. Ben wel teleurgesteld in de reacties die ik nu gelezen heb. De een claimt dat ze de enigen waren die deze fopspeen doorzagen, de ander weet al dat er geen extra Schengen grensposten gaan komen. Stel voor deze wijsheden meteen te delen met bijvoorbeeld DB Internationaal, Aachen en Liege. Komt geen trein naar London en wees niet bang dat Liege en/of Aachen door deze nieuwe dienst voorbij gereden gaat worden.

 4. Stefan de Vries
  5 december 2014 om 13:01

  Oud nieuws. In 2010 deelde ik deze ‘wijsheden’ al met Eurostar, DB en Prorail. Maar niemand had een concreet antwoord op de vraag hoe het in de praktijk zou werken. Op dat moment was het nog de bedoeling dat de treinen tussen Amsterdam en Londen in 2013 zouden gaan rijden. Zie hier: http://www.devries.fr/2010/10/24/2013-londen-amsterdam-hst/

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   5 december 2014 om 13:17

   Geen oud nieuws, omdat je zelf al aangeeft dat niemand een praktijkantwoord had. Het nieuws in dit bericht zit hem juist in dat praktijkvoorbeeld.

   • Stefan de Vries
    5 december 2014 om 13:20

    Ok, zo bezien dan geen oud nieuws. Maar de praktische problemen voor deze beoogde verbinding heb ik in 2010 aangekaart, en nog steeds is er geen oplossing voor.

Lees ook