GVB denkt aan bus onder trambovenleiding
dossier ZE2025

GVB denkt aan bus onder trambovenleiding

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor GVB denkt aan bus onder trambovenleiding

Het GVB in Amsterdam denkt erover om een deel van de busvloot in 2017 te vervangen door e-bussen. Daarbij wordt ook gekeken naar opladen via de bovenleiding.

Dat zei GVB-directrice Alexandra van Huffelen vanochtend in een interview met BNR. “In veel gevallen zijn de busbanen en de trambanen precies hetzelfde. Je zou de bus voor een deel van de rit kunnen aanhaken op de bovenleiding van de tram, dan is dat opladen ook veel makkelijker”, aldus Van Huffelen. Van Huffelen zei in het interview dat het een van de opties is om de vloot van het GVB schoner te maken.

In reguliere media werd al snel over trolleybussen gesproken, maar dit is niet het geval, aldus het GVB. Bij een trolleybus moet er namelijk een extra draad gespannen worden voor de retourstroom, die bij trams via de rails gaat. Wel wordt er gekeken naar elektrische bussen die via de bovenleiding hun batterij kunnen opladen. Op routes zonder bovenleiding rijdt de bus dan op de accu verder. Sinds 2012 rijdt in Wenen de eBus van Siemens volgens dit systeem.

 

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook