Veolia verliest kort geding tegen Limburg

Veolia verliest kort geding tegen Limburg

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor Veolia verliest kort geding tegen Limburg

Veolia heeft het kort geding tegen de provincie Limburg verloren. De vervoerder had het kort geding aangespannen, omdat er volgens Veolia geen sprake was van een gelijk speelveld.

Veolia wilde niet dan NS-dochter Abellio meedong naar de 15-jarige concessie voor de hele provincie Limburg. Het bedrijf vond dat NS eerst inzage moest geven in de reizigersaantallen van de stoptreinen Maastrich-Randwyck-Roermond en Maastricht-Heerlen, zodat er sprake zou zijn van een gelijker speelveld. Veolia wilde daarom ook dat die diensten apart zouden worden aanbesteed.

Ook wilde Veolia dat de provincie Limburg een oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over het level playing field af zou wachten. Daarbij zou NS in het voordeel zijn door door middel van kruissubsidies met de Intercity’s die het bedrijf rijdt extra goedkoop te kunnen inschrijven.

De rechter is in geen van deze bezwaren meegegaan. Gedeputeerde Patrick van der Broeck laat op Twitter weten te hopen dat alle partijen zich nu richten op het uitbrengen van een goede offerte. Bedrijven hebben tot 3 november de tijd om in te schrijven.

Gedeputeerde Patrick van der Brock laat tegenover OV-Magazine weten blij te zijn met de uitspraak, maar dat het niet als een verrassing komt. “We hebben niet een beetje of met de hakken over de sloot gewonnen, maar 100 procent”, aldus Van der Broeck. “We zijn altijd zorgvuldig geweest en hebben op verzoek van de partijen vier of vijf nota’s van inlichtingen verstrekt. We zijn dus altijd duidelijk geweest”, vervolgt hij. Van der Broeck voegt eraan toe dat hij blij is dat dit niet tot vertraging voor de reiziger leidt. “Dat klinkt misschien als een cliché, maar daar doen we het toch voor. Hadden we moeten wachten tot een oordeel van de ACM of de concessie moeten splitsen, dan waren de gevolgen een stuk groter geweest.”

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook