Verschuivingen ProRail zorgen voor onrust

Verschuivingen ProRail zorgen voor onrust

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor Verschuivingen ProRail zorgen voor onrust

Door een reorganisatie bij ProRail verdwijnen bij de verkeersleidingspost in Zwolle enkele procesondersteuners die assisteren bij verstoringen op het spoornet. Het betrokken personeel vreest dat dit ten koste gaat van de punctualiteit.

ProRail haalt in verband met twee nieuwe projecten acht fte’s uit het huidige personeelsbestand. De verkeersleidingsposten Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Utrecht en Zwolle moeten een bijdrage leveren. Arnhem levert één fte in, maar Zwolle 3,65 fte. Deels wordt de pijn daar opgevangen met natuurlijk verloop, maar de post gaat het ook voelen. Per direct worden de procesondersteuningsdiensten (PO) geschrapt. Deze diensten dienen vooral als back-up bij verstoringen. ProRail doet meerdere keren per week een beroep op deze ondersteuning, tijdens een strenge winter zelfs vrijwel dagelijks.

In geval van een aanrijding of een andere verstoring wordt een werkplek opgedeeld, zodat de eigenlijke treindienstleider zich kan concentreren op de verstoring en de PO het overige werk op zich neemt. Ook kan de PO de dienst overnemen, zodat de treindienstleider een pauze kan nemen of zo nu en dan kan trainen op de simulator. Het verdwijnen van deze diensten zorgt dan ook voor grote beroering op de werkvloer. “Dit gaat zeker invloed hebben op de punctualiteit”, zo klinkt het.

‘Zwolle zit ruim’
Volgens ProRail zat Zwolle ruimer in het personeel, omdat er tijdelijk vijf fte extra was voor het afhandelen van het treinverkeer van de Hanzelijn. “Bij de opstart in 2012 wilden we er zeker van zijn dat het treinverkeer daar soepel verloopt. De extra ondersteuning is nu niet meer nodig, en dit werk kan – zoals afgesproken – weer worden ondergebracht bij andere treindienstleiders”, aldus een woordvoerster. Volgens haar komen er dan ook niet minder handen aan de knoppen op post Zwolle en zal de punctualiteit er niet door worden beïnvloed. Ze voegt eraan toe dat procesondersteuning – weliswaar in mindere mate – blijft bestaan in Zwolle. Dat standpunt wordt bestreden door het personeel.

Mia Wijnen van FNV Spoor laat weten dat het nog te vroeg is om te stellen dat de maatregelen invloed gaan hebben op de punctualiteit. “We willen eerst het exacte plan van de directie afwachten voordat we een standpunt innemen.”

Bijsturing van de toekomst
Vier fte’s zet ProRail in op een permanente post voor een Nederlander in Duisburg, die van daaruit vertraagde goederentreinen gaat inpassen op het volle Nederlandse spoornet.

De overige vier fte’s gaan naar het project Be- en Bijsturing van de Toekomst, onderdeel van de Lange Termijn Spooragenda. In de toekomst worden verstoringen opgelost via ‘vooraf gedefinieerde maatregelen’. Er komen vijf typen van die maatregelen, waarbij eventuele problemen zoveel mogelijk van tevoren worden aangepakt. De besluitvorming komt te liggen bij een nog op te zetten Centraal Monitor- en Beslisorgaan. Dat doet de wenkbrauwen fronzen op de verkeersposten. Juist de laatste jaren werd er volop ingezet op het maken van een plan op maat bij verstoringen, aangezien vervoerders maar bleven vragen om uitzonderingen op vooraf gestelde protocollen.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook