Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland
Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam hebben een akkoord bereikt over een gezamenlijke investering van zo'n 4,8 miljard euro in de bereikbaarheid van Zuid-Holland. De investering zorgt voor de bouw van een kleine 170.000 woningen tot 2040. Daarnaast wordt er met de investering een betere verbinding tussen Zuid-Holland en andere regio's in Nederland gerealiseerd.
Langs de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht worden tot 2030 zo'n 54.000 woningen en 80.000 extra werkplekken gerealiseerd. Om hier extra drukte op wegen te voorkomen moet het openbaar vervoer worden verbeterd. De komende tijd wordt er onderzocht of er op deze spoortracé extra treinen kunnen rijden. Om dit te kunnen faciliteren worden meerdere stationsgebieden geoptimaliseerd, zo wordt het evenementenstation in Rotterdam verbouwd tot een station voor dagelijks gebruik en zullen metro's en bussen vaker gaan rijden in Zoetermeer en Leiden.
Verbetering van het ov en uitbreiding van fiets- en looproutes gaan ervoor zorgen dat onder andere het gebied CID Brinckhorst meer leefbaar wordt. Dit is afgesproken tussen het Rijk en de regio. Zij willen dit faciliteren door meerdere tramverbindingen te realiseren van Den Haag richting Voorburg, Delft en Rijswijk. Dit zorgt ervoor dat er 35.000 extra woningen kunnen worden gebouwd.
Meer ov, minder auto's
Ondertussen worden ook spoorviaducten tussen stations als Den Haag Centraal, Den Haag HS en Laan van NOI aangepast voor een betere mobiliteit.
Er is een duidelijke voorkeur uitgesproken door het Rijk en de regio om de regio Rotterdam te optimaliseren. Er komt al een nieuwe brug over de Nieuwe Maas, geschikt voor ov, fietsers en voetgangers, autoluw. Maar ook de N210 wordt aangepakt, kruisingen worden opnieuw ingericht voor betere doorstroming. Op de A16 worden er ook op sommige plekken knooppunten aangepakt en anders ingericht zodat al het verkeer beter doorrijdt.
Genoeg voorbeelden dus, waarmee de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag mee aan de slag gaat. Voor deze maatregelen is 1,5 miljard euro gereserveerd door het Rijk. Gemeentes hebben hiervoor een aanvrag kunnen indienen, waarvoor er aan moest worden getoond dat de woningbouw binnen 5 jaar zou kunnen starten.
Groeiagenda Zuid-Holland
De ambities voor snel openbaar vervoer maken deel uit van de Groeiagenda Zuid-Holland. Daarin hebben 80 overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland gezamenlijk afgesproken hoe de regionale economie tot bloei kan komen. Versterken van de regionale bereikbaarheid is daarin een van de pijlers. Omdat ook de verbindingen met omringende metropoolregio’s verbeteren en daarmee de nationale economie versterken, draagt het Nationaal Groeifonds bij aan de Zuid-Hollandse ambities.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt om 11:21 uurVDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Al met al blijf ik het diep betreuren dat de Rijn Gouwelijn niet gekomen is terwijl er daarvoor destijds geld beschikbaar is gesteld en dat in Ridderkerk nog steeds geen railverbinding krijgt terwijl het een plaats is van meer dan 50.000 inwoners ; beschamend gewoon !
Ingediend door Kees Boer op vr, 18/11/2022 - 20:38
Is dit infuus nu echt gericht op beter OV, of gaat het met name om het faciliteren van "autoloze" woningbouw?
Ingediend door Jan op wo, 07/12/2022 - 10:22
Nimmer wordt bij al deze OV plannen de Hoeksche Waard genoemd. Ook het OV tussen de woonkernen (dorpen) onderling is een zwakke schakel.
Ingediend door P. J. van Hoog… op vr, 16/06/2023 - 10:41
Reactie toevoegen