Caen kiest alsnog voor tram op rails

Caen kiest alsnog voor tram op rails

door Eduard de Jong in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Caen kiest alsnog voor tram op rails

De Noord-Franse stad Caen heeft de bandentram definitief opgegeven voor een gewone tram, die in 2019 door de stad moet rijden.

De in april gekozen burgemeester Joël Bruneau (UMP) van Caen is teruggekomen op zijn eerdere beslissing tot 2022 te blijven rijden met de tram op banden, ook bekend als Tramway sur Voie Réservée (TVR). De bandentram verzorgt sinds 2002 het vervoer op de lijnen A en B.

Oppositiepartij UMP had tijdens de aanloop naar de verkiezingen in april de belofte gedaan geen geld te verspillen aan een ombouwoperatie, maar de bandentram te handhaven. Na een noodzakelijke opknapbeurt zouden baan en materieel weer tot 2022 mee kunnen.

Onmiddellijk na zijn benoeming tot burgemeester loste Joël Bruneau zijn verkiezingsbelofte in en blies de door zijn socialistische voorganger geplande vervanging van de bandentram af. Maar een onderzoek wees uit dat de bandentram technisch onvoldoende betrouwbaar was en bovendien onvoldoende capaciteit had om aan de vervoervraag te voldoen.

Caen lambitionduntramwayperformantBruneau laat de bandentram dus alsnog vervangen door een gewone tram. Om budgettaire redenen worden niet de geplande twee tramlijnen aangelegd, maar de bestaande lijn omgebouwd tot een trambaan op rails. De tweede tramlijn gaat niet verder dan het schiereiland bij de rivier de Orne, waar het paleis van justitie zal verrijzen. Rond 2024 zou de tram dan van het schiereiland kunnen worden doorgetrokken naar het westen van de stad.

In totaal wordt over een afstand van 17,1 kilometer rails gelegd. Er gaan 24 trams rijden naar het voorbeeld van Angers. Naar verwachting gaan dagelijks 64.000 reizigers van de tram gebruik maken. De totale kosten van ombouw en nieuwe aanleg en de aanschaf van trammaterieel bedragen 230 miljoen euro. De aanleg van de trambaan begint in het najaar van 2017. Vanaf september 2019 moeten de trams dan door de straten van Caen rijden.

Bekijk deze pdf over het vervangingsproject in Caen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook