NS: Grote stations worden nooit overgeslagen

NS: Grote stations worden nooit overgeslagen

Grote stations, zoals Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal of Amersfoort worden nooit zomaar overgeslagen, zegt NS in reactie op het overzicht van overgeslagen stations in 2013.

Woensdag publiceerden Rover en het ministerie van Infrastructuur en Milieu cijfers over het aantal keren dat NS stations oversloeg. De top van die lijst bestond uit kleine tussenhaltes, zoals Nijmegen Lent, Arnhem Zuid en Utrecht Overvecht. Deze worden van tijd tot tijd bewust voorbijgereden, om zo de punctualiteit op het hoofdrailnet niet in gevaar te brengen, liet NS diezelfde dag al weten.

Lees ook: Overslaan stations met een derde toegenomen

Maar hoe kon het toch gebeuren dat een machinist het zou presteren Utrecht Centraal – al is het maar een keer per jaar – voorbij te rijden? NS had iets langer nodig om antwoord te vinden op die vraag. Volgens woordvoerder Stan Hoen is er hier geen sprake van het bewust overslaan om de dienstregeling in gevaar te brengen. “In het geval van grote stations gaat het altijd om chartertreinen die wel een stop in de dienstregeling hebben, maar die volgens plan gewoon door moeten rijden. En in sommige gevallen moet de trein doorrijden op last van de politie. Zo was er een keer op station Harderwijk iemand van de trap gevallen.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

 1. Sanne
  8 december 2014 om 12:34

  Er kan natuurlijk ook wel eens gewoon een foutje worden gemaakt. Ik ben zelf wel eens station Haarlem voorbij gereden omdat de verkeersleiding de trein over het middenspoor had gestuurd en er even niet bij stil stond dat hier geen perron ligt..

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   8 december 2014 om 12:37

   Maar uiteindelijk wordt zo’n vergissing rechtgetrokken door de trein naar een perronspoor te dirigeren om alsnog de mensen te laten uit- en instappen, neem ik aan? Dan is dat uiteindelijk toch ‘gewoon’ een vertraagde stop…

Lees ook