Hoe ga je om met de bus in de binnenstad?

Hoe ga je om met de bus in de binnenstad?

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Hoe ga je om met de bus in de binnenstad?

Steeds vaker verdwijnt de bus uit het centrum van de Nederlandse steden. Meestal is het vanwege een aangenamer verblijfsklimaat dat de bus moet wijken. Soms is het gewoon een gebrek aan ruimte. Hoe gaan gemeentes daarmee om? Vijf voorbeelden uit Hilversum, Eindhoven, Zwolle, Amersfoort en Leeuwarden.

bus-hilversum-poller

Buslijn 1 strandde voor de poller

Een 12-meterbus komt vast te staan op een aardig Hilversums pleintje en moet zich door een eenrichtingsstraat achteruit wurmen. Illustratiever kon het haast niet op het symposium van de Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten (VOC). Terwijl de deelnemers op de Kerkbrink in Hilversum keken hoe die gemeente omgaat met bussen in het centrum, weigerde een inzinkbare paal dienst en moest het bakbeest van Connexxion door een smalle straat achteruit zien te steken, tussen alle auto’s, fietsers en voetgangers door.

Lees het verslag van het symposium hier (.pdf)

Dat was in oktober vorig jaar toen er nog twaalf bussen per uur in de spits over de Kerkbrink reden. Dat zijn er inmiddels nog maar vijf per uur, maar de gemeente heeft de ambitie om ook die bussen een andere route te laten rijden. De Kerkbrink moet een verblijfsgebied met kwaliteit worden.

“Er zijn al de nodige terrasjes en dan is

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook