FMN wil rol in discussie sociale veiligheid

FMN wil rol in discussie sociale veiligheid

door in rubriek FMN
Reacties uitgeschakeld voor FMN wil rol in discussie sociale veiligheid

De regionale vervoerders willen een rol in de recent opgelaaide discussie rondom de sociale veiligheid in het ov. “Het is bizar dat alleen NS wordt betrokken”, zegt Juul van Hout.

Van Hout is directeur ov bij Connexxion en voorzitter van de werkgroep sociale veiligheid van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), waar Arriva, Veolia, Syntus, Connexxion, EBS en QBuzz in verenigd zijn. Donderdag heeft Van Hout een brief (.pdf) gestuurd naar staatssecretaris Mansveld. “Daarin hebben we aangegeven dat we het jammer vinden dat er geen gezamenlijke aanpak is tegen geweld en agressie in het ov. De problemen bij NS staan niet op zichzelf. Diezelfde probleemmakers maken ook gebruik van onze bussen en treinen. Liever zien we een gezamenlijke, integrale aanpak.”
Mansveld heeft nog niet gereageerd op de brief.

Volgens Van Hout is er in het verleden al veel gebeurd om agressie in het ov aan te pakken. “Drie jaar geleden hadden we de taskforce Veiliger Openbaar Vervoer. Er kwamen toen extra toezichthouders. Dat werkte. Het aantal incidenten daalde. Maar toen het geld op was, verdween het extra toezicht weer.”

De ov-bedrijven hebben sindsdien niet stilgezeten. “Sinds eind vorig jaar kijken we onder andere in het oosten van het land samen met de politie of probleemreizigers in het ov ook bij de korpsen bekend zijn. Notoire raddraaiers willen we zo eerder pakken en een reisverbod opleggen.” Maar Van Hout wil meer. Hij noemt tourniquets in bussen en wijst op het pleidooi van zijn directeur Bart Schmeink in Metro om externe toezichthouders in te zetten. Zaken waar de wet nu nog geen ruimte voor biedt.

Blijft de vraag waarom NS aanvankelijk alleen de kar trok in de discussie over sociale onveiligheid. Van Hout: “Een goede vraag. Ik denk dat NS wat militanter is in het opkomen voor dat soort zaken.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook