NS zakt naar de laatste plaats

NS zakt naar de laatste plaats

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor NS zakt naar de laatste plaats

De kleine spelers TCR (bus Vlieland), Aquabus (veren Rotterdam–Drechtsteden) en EBS (bus Waterland) blijven de drie beste vervoerbedrijven. NS zakt in het regionale ov naar de veertiende en laatste plaats.

Dat zijn opvallende uitkomsten van de OV-Klantenbarometer 2014 per vervoerder. Het jaarlijkse onderzoek is uitgevoerd door de bureaus I&O Research en inno-V in opdracht van kennisplatform CROW-KpVV. OV-Magazine laat de rapportcijfers per concessie elk jaar omrekenen naar cijfers per vervoerder. De uitslag:

1 TCR 8,2 8 Qbuzz 7,5
2 Aquabus 8,0 HTMBuzz 7,5
3 EBS 7,7 Arriva 7,5
4 RET 7,6 11 Veolia 7,4
Connexxion 7,6 12 GVB 7,3
Syntus 7,6 HTM 7,3
Hermes 7,6 14 NS 7,2

EBS is de beste streekvervoerder en de RET de beste stadsvervoerder. HTM is de laagst scorende stadsvervoerder en Veolia de minst presterende streekvervoerder. Grootste stijgers zijn Connexxion (van een 7,5 in 2013 naar een 7,6 in 2014) en HTM (van een 7,2 naar een 7,3). HTM profiteerde daar in de ranglijst nauwelijks van omdat alle rapportcijfers over de hele linie gemiddeld 0,1 punt omhoog gingen.

Grootste dalers zijn Aquabus (van een 8,2 naar een 8,0) en NS (van een 7,3 naar 7,2). Bij NS gaat het alleen om de regionale spoorlijnen, zoals Rotterdam–Hoek van Holland en Gouda–Alphen aan den Rijn. Het is de bedoeling om in een volgende OV-Klantenbarometer voor het eerst ook de rapportcijfers voor Sprinters en Intercity’s van NS op het hoofdrailnet te meten.

Twee vervoerders hebben de laatste jaren flinke vooruitgang laten zien: de RET en Syntus klommen allebei van een 6,9 in 2007 naar een 7,6 in 2014.

Posities vervoerdersKlik op het plaatje hiernaast voor alle rangen en standen van de vervoerders de afgelopen acht jaar.

Lees ook Regionale spoorlijnen scoren het laagst

 

 

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook