Zwitserland wil toetreden tot ERA

Zwitserland wil toetreden tot ERA

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Zwitserland wil toetreden tot ERA

Het Zwitserse parlement heeft de regering groen licht gegeven om met de Europese Unie te onderhandelen over toetreding tot het spoorwegbureau van de Europese Commissie, de European Railway Agency (ERA).

Met toetreding kan het neutrale Alpenland zijn spoorbelangen beter behartigen in Europa. Een van de belangrijkste thema’s is de keuring en toelating van spoorwegmaterieel. De Zwitserse spoorwegindustrie is gebaat bij vereenvoudiging van procedures. Dat scheelt tijd en kosten. Ook Zwitserse spoorvervoerders en -verladers kunnen hiervan profiteren.

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar heeft de Europese spoorwetgeving grotendeels opgenomen in de nationale wetgeving. Harmonisering van de Europese wetgeving is verplicht voor de Europese lidstaten, die daar overigens niet altijd veel werk van maken.

Door deel te nemen aan de ERA kan Zwitserland via de eigen spoorwegveiligheidsautoriteit ook invloed uitoefenen op de nieuwe EU-spoorwetgeving. Het neutrale Zwitserland zal dan wel moeten erkennen dat het primaat voor voertuigtoelating bij ERA komt te liggen. Nationale spoorwegveiligheidsautoriteiten spelen in de toekomst een ondergeschikte rol.

De toetreding zal worden geregeld in het verdrag tussen Zwitserland en de Europese Unie met betrekking tot het landtransport. De onderhandelingen starten als ook de Europese Unie een mandaat heeft gekregen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook