Arriva-Limburg: meer treinen, minder bussen

maandag 8 juni 2015
timer 2 min

Een Maasexpress tussen Maastricht en Nijmegen, een rechtstreekse verbinding tussen Luik, Maastricht, Heerlen en Aken, maar ook minder bussen dan Abellio. In een notendop het plan van Arriva voor Limburg.

Directeur Anne Hettinga en gedeputeerde Patrick van den Broeck presenteerden de plannen van Arriva voor de provincie Limburg. Het was de tweede presentatie in een paar maanden; in februari stond Van den Broeck nog naast Annemarie Zuidberg van QBuzz/Abellio. Door dat plan werd een streep gezet toen aan het licht kwam dat oud-Veolia-directeur René de Beer bedrijfsgevoelige informatie gelekt had naar Abellio.

Arriva wil voor de nieuwe concessie 36 nieuwe Flirt-treinen van Stadler en 226 nieuwe bussen aanschaffen. Ook NS heeft onlangs Flirts besteld, die als Sprinters gaan dienen. Bij welke fabrikant Arriva de bussen gaat afnemen is nog niet bekend, maar Hettinga liet doorschemeren dat zijn voorkeur bij VDL lag. De frequentie op de Maaslijn gaat fors omhoog; er komt een kwartierdienst tussen Venlo en Nijmegen. Waar Abellio de ambitie had om in 2024 met een big bang de hele concessie zero emissie te maken, zal dat nu een geleidelijk proces worden dat in 2026 moet zijn afgerond. Over een eigen merknaam moeten Arriva  en Limburg nog afspraken maken.

DB ArrivaEr komen twee kantoren van Arriva in Limburg; het hoofdkantoor in Heerlen en een kantoor voor onder meer klantcontact in Maastricht. Van den Broeck bleef aanvankelijk vaag over waar het bod van Arriva nu concreet verschilde met dat van Abellio, maar het zit vooral in de frequentie van de bussen en de inrichting van het busnet. Arriva gaat her en der met een lagere frequentie en meer volgens vaste lijnen rijden. De proef met Limburgse Wensbus zet Arriva voort. Van den Broeck voegde eraan toe dat de nieuwe dienstregeling in ieder geval een forse verbetering wordt ten opzichte van de huidige. Hettinga verklaarde dat Arriva tot nu toe bij elke concessie meer heeft gedaan dan afgesproken.

Veolia heeft aangekondigd te gaan procederen als Limburg niet besluit om de hele aanbesteding over te doen. Met dat scenario zei Van den Broeck geen rekening te houden. "Ab-so-luut niet."

DB Arriva

 

 

 

 

 

 

 

 

De NS 'vreest', mijn inzien, ten onrechte, dat de Belgische NMBS verder zal willen rijden op Nederlands grondgebied dan grensgemeente Weert. En zo reizigers van de NS zal afsnoepen op NL grondgebied. Dit kan perfect opgelost worden, kijk naar de treinverbinding tussen Enschede en Gronau. De Belgische NMBS heropende in 2014 het grensstation Hamont-Achel, amper 800 meter van de Nederlandse grens gelegen, en een kleine 10 km. van het NL Weert. Geen mens kan het normaal vinden dat er tussen heel Vlaanderen en heel NL amper één grensovergang is per trein ! Tussen beide Limburgen niets, nul, nada, treinverbindingen.

wat mij betreft mogen ze lijn 60 van venlo naar well via venray wel doortrekken naar het duitse weeze, dit zou de bereikbaarheid van het vliegveld dusseldorf-weeze en duitsland uberhaupt ontzettend verbeteren vanaf noord limburg.

Nu wijken we af naar Vlaanderen. Het afschaffen, 35 jaar geleden al, van spoorlijn 52, Dendermonde - Puurs was niet verstandig, net als het eerder afschaffen van spoorlijn 57 Dendermonde Aalst. Rond de eeuwwisseling waren er plannen tot heropening van beide spoorlijnen. De lijn Aalst, Dendermonde, Puurs, zou heropend worden, zodat Aalst, via Dendermonde, Puurs en Boom, Antwerpen zou bedienen in een 30 minuten dienst. Helaas, is het bij studies gebleven. Maar, de files nemen toe, en de luchtkwaliteit in Vlaanderen is bij de slechtste van Europa. Elke dag staat er rond Antwerpen een gigantische file, die de transportsector fortuinen kost. Bedrijven wijken uit, om de files te vermijden. De geesten rijpen, maar langzaam. Wie weet, komt het er ooit van, hoop doet leven. Net als lijn 73 die kustgemeente De Panne met het Franse Duinkerke verbond. Nu heeft Vlaanderen geen enkele treinverbinding met Frankrijk, en amper één treinverbinding met Nederland. Beide Limburgen hebben geen enkele treinverbinding met elkaar !

Dit werelderfgoed ontstaat door het AFSCHAFFEN VAN DE TREINLIJNEN en geen alternatief te bieden vb hiervan is het afschaffen van LIJN52 PUURS /DENDERMONDE waar de spoorlijn nog aanwezig is maar GEEN TREIN aanwezig is terwijl bij het stopzetten van dit stuk nog 800 reizigers aanwezig waren in 1980 . Een alternatief is er niet want de buslijn die verbinding moet geven in Puurs doe nu een omweg langs Bornem en komt meer te laat dan op tijd door dit werelderfgoed staat deze ook in de file en moeten de mensen hun auto nemen waardoor het erfgoed nog zal groeien. Geef het alternatief en open opnieuw deze lijn wat men al 20 jaar beloofd maar daar blijft het bij loze beloften terwijl de autowegen dichtslibben N17 , N16 , A12 , heel de Vlaamse ruit slibt dicht dit erfgoed wordt mee mogelijk gemaakt door het AFSCHAFFEN VAN DE TREINEN en dan maar zeggen neem de trein die er niet is

De stad Weert zou veel Belgische dagjesmensen ontvangen bij een heropening van de treinlijn, de middenstand zou er opnieuw floreren, terwijl er nu leegstand is in de winkelstraten. Weert is een prachtige stad, die door haar ligging, vele Belgen per trein zou lokken ! Daarom begrijp ik echt niet waarom Weert niet meer aandringt op heropening. De heropening van de lijn Enschede - Gronau heeft beide steden een boost gegeven. Ook hier was de scepsis groot, nu is het een succes zonder weerga !

Ben het volledig met Patrick eens, wat hier het geval is, is niet dat het onrendabel is. De reden die Patrick noemt van een natuurgebied klopt wel degelijk. Het probleem is dat veel mensen de spoorlijn Weert-Hamont (-Antwerpen) als regionaal zien en dat is ze niet. Weet zeker als deze lijn wordt geactioneerd, dat het merendeel van de mensen uit Oostelijk Nederland gebruik gaan maken. De reden die meespeelt is dat het niet vlakbij de randstad ligt, anders was hij allang gerealiseerd!

Natuurlijk ben ik het daar mee eens. Heb me zelf ook vele jaren ingezet om Enschede-Gronau-Muenster/Dortmund heropend te krijgen, en met succes. Kernpunt: hou het zakelijk. Geen verhalen accepteren over weetikveelwatvoorgedoe, gewoon to-the-point. In Enschede was het in feite ook simpel: heel veel Duitsers aan het winkelen met de auto, terwijl de DB-treinen 40 minuten stond te nixen in Gronau. 1+1=2, me dunkt. Geen grote verhalen over Europa, milieu of Nimby's: gewoon simpel focus op verkeer en vervoer, kosten, baten en bijleggen exploitatietekort.

Als, ik zeg wel als, de politieke wil in beide landen aanwezig is, om de lijn te heropenen kan het snel gaan. Centen, eventuele Europese subsidies, wie betaald wat, en hoeveel. Dat zijn de kernpunten, zo u wil, pijnpunten. Als de politiek 'echt' wil, kan het snel gaan. U bent het toch met mij eens, dat het 'niet normaal' is, dat er geen enkele treinverbinding is tussen beide Limburgen, en amper één treinverbinding tussen Nederland en Vlaanderen. Neem er eens de kaart bij, en kijk zelf eens, hoeveel treinen in beide landen, eindigen vlak aan de grens ! Die grens is voor de trein net 'het ijzeren gordijn' Eengemaakt Europa ? Op grensoverschrijdend treingebied is er nog veel werk aan de winkel.

@Patrick: ik kan het genoemde artikel helemaal iet lezen (betaalmuur), maar het enkele feit dat een krant iets beweerd is wat mij betreft geen feitelijke onderbouwing. Kranten beweren wel vaker wat. Waar het om gaat is hoe het feitelijk zit, en dat heb ik reeds geschetst. Ook je volgende posting dat NS iets "vreest" lijkt me niet feitelijk. De NMBS mag op basis van EU-regels gewoon doorrijden tot Weert. Dat kan NS alleen maar extra reizigers opleveren op Weert-Eindhoven, Weert-Roermond en verder, dus geen enkel probleem voor NS, me dunkt! Nog verder doorrijden = Hoofdrailnet = (muv enkele expliciete uitzonderingen) concessioneel gegund aan NS, en dus heeft NS helemaal niks te vrezen, want NS is de baas. Als NS geen (Samenloop)overeenkomst wenst te sluiten, kan & mag de NMBS niet verder vervoeren dan Weert. Maar dat zou op zich al heel mooi zijn. Het enige echte kernpunt is en blijft: hoe groot is en wie gaat de exploitatiesubsidie voor Hamont-Weert aan NMBS betalen?

Jammer dat de spoorlijn tussen Weert NL, en het Belgische Hamont Achel niet heropend word. Amper 8 kilometer spoor scheiden de twee landen van elkaar. Is het in een eengemaakt Europa nog normaal te noemen dat beide Limburgen niet per spoor met elkaar verbonden zijn. Het spoor ligt er, maar omdat het een grens is lukt het maar niet !

Ik heb de reactie van Patrick gekopieerd, ivm deze nauwelijks leesbaar was:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140916_01271986 Lees bijgaand artikel uit de Belgische krant 'De Standaard'. De Belgische NMBS mag met een dieseltrein niet sporen van Hamont-Achel naar Weert, wegens een natuurgebied op Nederlandse bodem.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140916_01271986 Lees bijgaand artikel uit de Belgische krant 'De Standaard'. De Belgische NMBS mag met een dieseltrein niet sporen van Hamont-Achel naar Weert, wegens een natuurgebied op Nederlandse bodem.

@Patrick, op grond van welke feiten baseer je jou stellingname op dat de NMBS niet naar Weert zou *MOGEN* rijden vanwege "vervuilende dieseltrein"? Mijns inziens is dat onjuist: er hebben daar altijd dieseltreinen gereden tbv cargo en de uitstoot van personentreinen is nou niet van dien aard dat dit significante omgevingseffecten heeft. NMBS kan m.i. bij wijze van spreken vandaag nog capaciteit bij ProRail aanvragen. Het is vervolgens aan netbeheerder ProRail om de betreffende capaciteit te leveren, en/of eventuele capaciteitsknelpunten (verkeer, overwegen, veiligheid, milieu etc.) te onderzoeken binnen de wettelijke kaders van een zgn. Overbelastverklaring. Het is mij niet bekend dat er een capaciteitsprobleem op Neerpelt-Weert is, aldus lijkt mij jou bewering niet op wettelijke feiten gestoeld. Maar ik laat me graag corrigeren indien ik het verkeerd zou zien.

Het probleem is de dieseltrein die schade zou aanbrengen aan een Nederlands natuurreservaat langs de spoorlijn, daarom mag het Belgische NMBS niet met een 'vervuilende' dieseltrein naar Weert rijden. En verlieslatend ? Collectief vervoer staat ten dienste van de gemeenschap. Als we alle verlieslatende trein- en buslijnen in Nederland zouden sluiten, zaten hele dunbevolkte streken zonder openbaar vervoer die naam waardig.

@Patrick: de grens is niet het probleem, het probleem is dat de verbinding onrendabel is. Als het rendabel zou zijn, zou de NMBS meteen doorrijden naar Weert! Er moet dus subsidie beschikbaar komen voor de exploitatie. De regio dient daarin het voortouw te nemen; doorgaans volgt het Rijk dan ook wel met een bijdrage, zie voorbeeld Es-Gf.

De verbinding wordt overigens pas echt interessant als de reistijd naar Antwerpen *fors* naar beneden gaat. Kopmaken in Weert en non-stop door naar Eindhoven zou ook niet verkeerd zijn.

Van de NS weten we dat de heropening van de grensspoorlijn Weert naar Hamont Achel, amper 8 kilometer verder geen prioriteit was. Al vele jaren is de gemeente Weert, de Provincie Nederlands Limburg, voorstander van heropening. De Belgische NMBS heropende in 2014 het station Hamont Achel op amper 800 meter van de Nederlandse grens gelegen, hopende dat dit de Nederlanders een duwtje zou geven. Met een nieuwe vervoerder, Arriva, kun je hopen dat deze snel met de NMBS rond de tafel gaan zitten.

Er komt wel een snelbus (Qliner) tussen Venlo via Weert en Hamont. Dus dat klinkt wel als een verbetering.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »