GVB: laat bedrijven meebetalen aan metro

GVB: laat bedrijven meebetalen aan metro

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor GVB: laat bedrijven meebetalen aan metro

GVB wil dat het bedrijfsleven in Amsterdam meebetaalt aan de aanleg van nieuwe metrolijnen. Dat zei directeur Alexandra van Huffelen vandaag bij de presentatie van het jaarverslag.

De stadsregio Amsterdam investeert komende jaren 400 miljoen in bus- en tramnet, maar op langere termijn is volgens GVB meer nodig. Net als in Londen, Parijs en Kopenhagen zouden bedrijven in Amsterdam moeten meebetalen aan de aanleg van nieuwe infrastructuur en nieuw materieel. “Anders slibt de stad op den duur dicht”, aldus Van Huffelen.

Het duurzaam bereikbaar maken van de stad is volgens Van Huffelen niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven. Want ‘een mobiele stad is de motor van economische groei’. Zij waarschuwt dat Amsterdam met de aankomende verbouwingen rond het Zuidasdok al een pittig voorproefje krijgt van wat de stad staat te wachten als forenzen hun auto niet massaal omruilen voor een ov-abonnement.

Eerder dit jaar stelde Van Huffelen een nieuwe metrolijn voor tussen IJburg en Schiphol. Maar ook andere mogelijke lijnen, zoals het doortrekken van de metrolijn vanaf station Isolatorweg naar het Centraal Station en het doortrekken van deze lijn via de Houthavens naar Noord, worden onderzocht door de gemeente Amsterdam.

GVB-kostendekkingsgraadUit het jaarverslag blijkt dat GVB vorig een winst heeft gemaakt van 3,0 miljoen euro, tegenover 0,3 miljoen euro in 2013. Het hogere resultaat komt door de vervoergroei en door lagere lasten, onder andere door een lager ziekteverzuim. Het aantal reizigerskilometers groeide in 2014 met 4 procent; bus daalde 1 procent, bij tram stegen de reizigerskilometers 1 procent en bij metro 9 procent.

De subsidie van de stadsregio loopt de komende jaren terug van 102 miljoen euro in 2012 naar 36 miljoen in 2024. De kostendekkingsgraad, vorig jaar gestegen naar 73,4 procent, moet in 2024 zijn toegenomen tot 90 procent.

Lees ook: Metro Amsterdam verdringt tram en bus en Amsterdamse focus op metro is een gok.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook