Volvo’s eerste batterijbus rijdt in Göteborg

Volvo’s eerste batterijbus rijdt in Göteborg

De eerste volledig elektrische bus van Volvo rijdt sinds half juni in Göteborg, de thuisbasis van de Zweedse busbouwer. Een van de haltes is geïntegreerd in een universiteitsgebouw. “Dit is de toekomst van stedelijk busvervoer.”

Bild 1Stil en uitstootvrij maakten op 15 juni drie elektrische conceptbussen van Volvo hun eerste ritten tussen de twee campussen van de Chalmers-universiteit in Göteborg: Lindholmen en Johanneberg. Op lijn 55, die via de binnenstad loopt, rijden ook zeven Electric Hybrid-bussen van Volvo. Van dat type zijn eerder bussen in Hamburg en Stockholm ingezet. Via een pantograaf aan de uiteinden van de lijn worden zowel de drie batterijbussen als de plug-in hybrides opgeladen.

Proeftuin
Göteborg is Volvo’s thuisbasis én proeftuin voor de nieuwste generatie elektrische bussen. Bas Dubois, de Nederlandse directeur van Volvo Bus in de Benelux en Frankrijk, houdt van Göteborg. “De binnenstad is in de zeventiende eeuw gebouwd door Nederlanders. Je ziet het nog aan de structuur van de grachten, waarvan de meeste zijn gedempt. Göteborg is vergelijkbaar met Rotterdam; het heeft industrie en een grote haven.”

“De scheepswerven van Göteborg zijn verhuisd naar Zuid-Europa en Azië. De meeste werknemers zijn overgegaan naar de voertuigindustrie. Volvo is gevestigd in een industrieel gebied. Daar

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook