Amazon denkt aan ov om pakjes te bezorgen
dossier Innovatie

Amazon denkt aan ov om pakjes te bezorgen

door in rubriek bus
1 reactie

Webwinkel Amazon wil in de toekomst wellicht bussen, treinen en metro’s gebruiken om pakketjes af te leveren. Dat blijkt uit een patentaanvraag, gedaan in de VS.

Amazon heeft al honderden eigen kluisjes in Groot-Brittannië en de VS, vooral bij supermarkten. Het bedrijf denkt er nu over om die locaties uit te breiden naar het ov. Een gebruiker kan dan zijn vaste halte of lijn invoeren als afleveradres. Met een code wordt de kluis geopend.

amazon-pakketjes-busZowel voertuigen als haltes zouden met kluisjes kunnen worden uitgerust, blijkt uit de patentaanvraag. Als de bus, trein of metro eraan komt, krijgen gebruikers automatisch een berichtje. Amazon denkt dat de optie ideaal is voor dunbevolkte gebieden waar het bezorgen van pakketjes duur of schaars is. Het bedrijf meldt nog geen concrete plannen voor de service.

Het bezorgen van pakketjes kan wellicht een mogelijkheid zijn om ov rendabeler te maken, zoals dat ook al sinds jaar en dag op een basalere wijze gebeurt bij Postbussen in landen als  Zwitserland en Oostenrijk. Het is niet de enige manier waarop Amazon nieuwe manieren van bezorgen probeert te vinden. Zo denkt het bedrijf aan bezorging per drone en gebruiken bezorgers de metro van New York om pakketjes binnen een uur af te leveren.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Rouke
    27 augustus 2015 om 16:05

    Wat ‘n onzin om op meldingen patent aan te vragen..

Lees ook