Brenninkmeijer toetst Qbuzz-onderzoek

Brenninkmeijer toetst Qbuzz-onderzoek

door in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor Brenninkmeijer toetst Qbuzz-onderzoek

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat een second opinion uitvoeren naar het gesjoemel van NS tijdens de Limburgse aanbesteding. Het eerste onderzoek was van het advocatenkantoor van NS.

Om iedere twijfel over de gedegenheid uit te sluiten, laten NS en minister Dijsselbloem van Financiën het onderzoek van advocatenbureau De Brauw Blackstone Westbroek naar de door NS gepleegde onregelmatigheden toetsen door Brenninkmeijer. Alex Brenninkmeijer is momenteel lid van de Europese Rekenkamer en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2005 en 2014 was hij Nationale ombudsman.

Advocatenbureau De Brauw rapporteerde dit voorjaar hoe de oud-directeur van Veolia, René de Beer, vertrouwelijke informatie van Veolia over de concessie Limburg doorspeelde naar NS-dochter Qbuzz. In eerste instantie luidde de conclusie van De Brauw dat er geen aanwijzingen waren dat de leiding van NS daarvan op de hoogte was. Een maand bleek uit aanvullend onderzoek van De Brauw dat NS-topman Timo Huges zelf een vertrouwelijke mail van Veolia had doorgespeeld naar Qbuzz.

Ook het onderzoek naar de interne procedures en de bedrijfscultuur bij NS, verricht door onderzoeksbureau Alvarez en Marsal, wordt getoetst door een onafhankelijke onderzoeker. Die opdracht is gegeven aan André de Jong, die werkt bij ABD TOP. Deze consultancy- en interim-managementgroep verricht opdrachten bij de top van de Rijksoverheid. De Jong was daarvoor directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs en directeur-generaal Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook